Preskoči na glavni sadržaj

Katarina Zrinka Matijević: Trampolin je pun pogodak za Ženijalne dane, a decentralizirane premijere domaćih filmova su ključne!

Povodom Međunarodnog dana žena, koji se slavi 8. ožujka, Kino mreža u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom pripremila je Treće Ženijalne dane koji se u 25 gradova i 28 neovisnih kina održavaju od 7. do 12. ožujka. Uz klasik Federica Fellinija 8 1/2 i francuski Sve što dolazi redateljice Mie Hansen-Løve, u nizu nezavisnih kina diljem Hrvatske premijerno će se prikazati dugometražni igrani prvijenac Katarine Zrinke Matijević, Trampolin

O 'malim kinima' i samom filmu porazgovarali smo s redateljicom filma. 

Koliko i što znače ovakve decentralizirane premijere za domaće filmove?

Znače puno, štoviše, ključne su! Treba ih maksimalno podržavati jer narod koji nije u doticaju sa svojom kulturom, siromašan je narod koliko god materijalnih bogatstava imao. Kako materijano baš i nismo bogati imamo razlog više za njegovati kulturu.

Trampolin se premijerno prikazuje u sklopu programa Ženijalni dani. Je li na neki način riječ o ženskom filmu? Zašto je Trampolin dobar film za Dan žena?

Mislim da je Trampolin pun pogodak za Ženijalne dane jer film se ponajviše bavi kompleksnim odnosima između majki i kćeri. Kroz sedam jakih ženskih karaktera u rasponu od 8 do 70 godina ispreplićemo priču o pubertetu, odrastanju, majčinstvu, zlostavljanju, tajnama, tuzi, sreći i hrabrosti. Film su napisale žene, montirala ga je žena, režirala žena, a na velika platna donose ga sjajne glumice Franka Mikolaci, Lana Barić, Tena Nemet Brankov, Nina Violić, Marija Tadić, Asja Jovanović i Branka Cvitković.

Hoćete li prisustvovati nekoj od premijera koje su organizirane van Zagreba?

Da, u petak 10. ožujka dolazimo u Kino Samobor. Za dalje od toga nema novaca, a bilo bi i lijepo i korisno jer kod ekipe filma želje za komunikacijom sa gledateljima sigurno ne manjka.

S kojim ste se izazovima susretali prilikom nastajanja filma?

Oh, milijun izazova, ipak najveći je bio odraditi samo snimanje filma jer sam dva mjeseca prije prve klape, dakle usred priprema, ozlijedila skočni zglob i završila u gipsu. Kreativni i financijski izazovi javljali su se skoro na dnevnoj bazi. No, naglasila bih da se zbog kreativnih izazova ovim poslom i bavim, zato ga volim. Za riješavanje financijskih izazova moram zahvaliti gotovo svima u ekipi jer smo odlučili film snimiti sa cirka 60 posto skupljenog budgeta i to na način da se u filmu to ne osjeti. Znači, radili smo za manje honorare kako pred kamerom ništa ne bi falilo.

Kako će i gdje sve Trampolin putovati nakon Ženijalnih dana?

Nakon Ženijalnih dana Trampolin dalje nastavlja igrati u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Splitu i Dubrovniku, a što se tiče svjetskih festivala film nakon zemalja EU i Indije nastavlja biti biran u konkurenciju dobrih festivala. Samo za početak travnja potvrđeno ih je tri: Međunarodni filmski festival u Ateni, Through Women's Eyes Film Festival na Floridi te Međunarodni filmski festival u Urugvaju. Tema i način na koji se temom u Trampolinu bavimo stvarno je prepoznata globalno pa očekujemo potvrde i pozive za filmske festivale i kroz nadolazeće mjesece.

Film u redovnu kinodistribuciju kreće 9. ožujka, a sve ostale detalje potražite na službenoj Facebook stranici filma ili na ovoj poveznici

Predsjednik Kino mreže, Hrvoje Laurenta, rekao nam je nešto više o samim Ženijalnim dana. 

Treći Ženijalni dani – što se promijenilo u odnosu na one prve, jesu li i koliko narasli te koji su planovi za one četvrte? 

Prvi Ženijalni dani bili su svojevrstan uvod u novu programsku shemu kojom smo počeli obilježavati zanimljive i značajne datume te se na taj način približiti lokalnoj publici. Broj članova kino Mreže od ožujka 2015. godine do sada je narastao, a samim time program će prikazati najviše kina do sada, njih čak 28 u 25 gradova diljem hrvatske. Ove godine smo publici odlučili prikazati jedan kultni klasik i dva značajna suvremena naslova. Koncept programa se malo promijenio u odnosu na prošle godine, a što ćemo pripremiti za 4. Ženijalne dane - to ćemo tek vidjeti.

Treće Ženijalne dane Kino mreža organizira u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom uz financijsku potporu Zaklade Kultura nova i Grada Zagreba, a odvija se u 28 nezavisnih kino dvorana: Art-kino Croatia, Art-kino Metropolis MSU, Centar za kulturu Čakovec, Gradsko kino Sinj, Kino 30. svibanj, Kino Europa, Kino Gorica, Kino Karaman, Kino Marof, Kino Mediteran Bol, Kino Mediteran Hvar, Kino Mediteran Imotski, Kino Mediteran Jelsa, Kino Mediteran Komiža, Kino Mediteran Lastovo, Kino Mediteran Omiš, Kino Moslavina, Kino Pazin, Kino Pobjeda, Kino Samobor, Kino Slatina, Kino Sloboda, Kino Urania, Kino Valli, Kino Velebit, Kino Zabok, Kinoteka Zlatna vrata i MM centar.

Detalji o rasporedu projekcija moći će se pronaći na web stranicama ili Facebook stranici Kino mreže kao i kina koja sudjeluju u programu.

Vidimo se na Ženijalnim danima! 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.