Preskoči na glavni sadržaj

Kanadski film Fauve pobjednik 8. KIKI festivala

Među tridesetak filmova iz cijeloga svijeta dječji žiri u sastavu Leon Usmiani, Luka Tisanić i Ana Marija Starinec odlučio je glavnu nagradu dodijeliti igranom filmu Fauve kanadskog redatelja Jeremyja Comtea. 8. izdanje Međunarodni festivala dječjeg filma KIKI održavalo se u Zaboku od 8. do 12. travnja. 

Redatelj filma zahvalio se video porukom pokazavši veliko oduševljenje KIKI nagradom, iako je film već ovjenčan i nagradom na Sundance film festivalu te nominacijom za Oscara. U svome pojašnjenju odabira glavne nagrade članovi dječjeg žirija obrazložili su sljedeće: 'Glumci su jako dobri i uvjerljivi, kvaliteta slike je odlična, a glazba i zvukovi su izvrsno pogođeni te filmu daju dodatnu čar i napetost. Kroz cijeli film provlači se puno emocija, među kojima je najsnažnija tuga koja na kraju i prevlada'.

Uz glavnu nagradu, posebne pohvale žirija dodijeljene su dokumentarnom  filmu Slušaj nizozemske autorice Astrid Bussink i animiranom filmu Kuap švicarskog autora Nilsa Hedingera.

Rekordan odaziv publike već je postao zaštitnim znakom KIKI-ja, koji je na filmskim projekcijama i popratnim programima ove godine zabilježio gotovo 5000 posjetitelja - djece, učitelja i odgajatelja. Pored glavnog programa – filmskih projekcija koje su se osim u zabočkom MMC-u održavale i u Krapini, popratni program 8. KIKI festivala obuhvatio je radionicu 'Kako snimiti film' pod vodstvom Tomislava Šobana na kojoj je nastao film Čarobna zgrada te 'Radionicu animacije' Škole animiranog filma iz Čakovca pod vodstvom Jasminke Bijelić Ljubić na kojoj je nastao animirani film Osmijeh je lijek. Oba filma prikazana su na proglašenju pobjednika i izazvala veliku podršku publike. U sklopu ovogodišnjeg KIKI-ja u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom održana je i radionica 'Metodika nastave kratkometražnog filma' pod vodstvom Ane Đordić i Jelene Modrić, a koja je naišla na iznimno pozitivne reakcije učitelja i profesora, pa organizatori najavljuju nastavak ovakvih edukativnih programa. 

Naslovna fotografija: scena iz filma Fauve; zatvaranje KIKI festivala

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.