Preskoči na glavni sadržaj

Jesen u Kinoklubu Zagreb: radionica filmske pogreške i Filmska škola 

Fokus rad-i-igraonice nazvane How to fail good stavljen je na sam proces istraživanja i traženja, pokušaja i pogreške, pogreške i nove mogućnosti. Radionica je besplatna, trajat će tri tjedna, počinje u tjednu od 24. listopada, a namijenjena je polaznicima starijima od 18 godina koji se profesionalno ili amaterski bave filmom (bilo kojeg roda i žanra). Osim toga, 25. listopada počinje i jesensko izdanje Filmske škole Kinokluba Zagreb – početnička radionica scenarija, režije, snimanja i montaže. 

Naučene norme (uspjeh/neuspjeh) u većoj ili manjoj mjeri internaliziramo kao svoje. Upravo te norme stvaraju određeni pritisak na naše djelovanje, a kada bi na trenutak zaboravili na njih, neuspjeh bi tada mogao postati dio procesa umjetničkog stvaralaštva. Neuspjeh u svojoj neodređenosti postaje ravnopravni element završnog rada koji ne mora nužno biti gotov film.

Istraživanje ideje da 'umjetnost proizlazi iz ograničenja' i njeno suprotstavljanje ideji da 'umjetnost nastaje samo unutar i iz područja slobode' jest ono što je srž niza zadataka i vježbi koji čine radionicu. Fokus ove rad-i-igraonice stavljen je na sam proces istraživanja i traženja, pokušaja i pogreške, pogreške i nove mogućnosti. Upravo zbog toga, od polaznika se očekuje da budu (i ostanu) otvoreni da se po njihovom radu prčka, da su spremni za interakciju, igru i najviše za nepredvidljivost. I prije svega, da su voljni dati sve od sebe da ne uspiju.

Svaka vrsta pritiska je često otegotna okolnost pri stvaralaštvu. Istodobno, pritisak je gotovo neminovan. Izazov ove radionice jest istražiti kako taj pritisak okrenuti u prednost te kako pri tome zadovoljiti osobna nastojanja da zadatak bude izvršen najbolje moguće, kroz neuspjeh. Ujedno radionica se u startu smatra uspješno provedenom, a organizatori pozivaju i na zajedničko vježbanje neuspjeha. 

Radionica je namijenjena polaznicima starijima od 18 godina koji se profesionalno ili amaterski bave filmom (bilo kojeg roda i žanra). Poželjno je da mogu samostalno snimati i montirati te su ujedno već upoznati s 'klasičnim' procesom nastanka filma, ali su skloni istraživanju i traženju novih puteva i procesa. 

Polaznici radionice će kroz tijek radionice odrađivati zadatke koje će voditeljica postavljati. Zadaci će biti pomalo čudni, ponešto zakuljičasti i šašavi i otvarat će pitanje koliko ih je uopće moguće uspješno riješiti.

Radionica je besplatna, održava se dva puta tjedno u prostorima Kinokluba Zagreb i trajat će tri tjedna. Početak radionice je u tjednu od 24. listopada, a planirani termini radionice su ponedjeljkom i srijedom. Ipak, budući da su polaznici najbitniji, moguće je pomicanje termina kada svi mogu. 

Voditeljica radionice je Petra Zlonoga koja se (ne)uspješno igra filmom već dugi niz godina.

 Za prijavu na radionicu potrebno je napisati:  
- MOTIVACIJSKO PISMO u kojem se kratko predstavljate i objašnjavate zašto želite sudjelovati
- IDEJU ZA RADIONICU koja ne mora biti razrađena, a trebala bi biti povezana s nečime što vas osobno FASCINIRA.

Prijave se šalju na mail tom.soban@gmail.com dok je rok za slanje 21. listopad u ponoć. 

Kontakt osoba za prijave i upite vezano uz radionicu je Tomislav Šoban

Počinje Filmska škola Kinokluba Zagreb

Jesensko izdanje Filmske škole Kinokluba Zagreb započet će uvodnim predavanjem u utorak, 25. listopada, u 20 sati u kino dvorani Kinokluba Zagreb.

Kinoklub Zagreb je udruga osnovana 1928. godine kao Kino sekcija Foto kluba Zagreb, što ga čini najstarijim amaterskim kinoklubom u jugoistočnoj Europi. Danas se Kinoklub Zagreb izdvaja kao najproduktivnija producentska kuća kratkometražnog filma u Hrvatskoj, s brojkom od 111 kratkometražnih ostvarenja u 2015. godini. Članovi KKZ-a vode se idealima slobodnog pristupa bavljenju filmom i apsolutne autorske slobode.

Filmska škola Kinokluba Zagreb tradicionalna je početnička radionica scenarija, režije, snimanja i montaže. Polaznici se u Filmskoj školi upoznaju s osnovama režije i pisanja scenarija, snimanja, rasvjete i montaže, a podijeljeni u grupe, razvijaju svoje ideje u scenarije i snimaju kratkometražne filmske vježbe. Osnove režije i pisanja scenarija predaje redateljica Lana Kosovac, teorijski i praktični dio iz rasvjete i snimanja vodi snimateljica Eva Kraljević, dok montažu filmova polaznika mentorira montažer Karlo Gorup

Po položenom ispitu, polaznici postaju članovima Kinokluba Zagreb te mogu besplatno, neograničeno i slobodno koristiti filmsku opremu, prostor i montažu KKZ-a za svoje buduće filmove. Također, sve ostale napredne radionice KKZ–a (Mala filmska forma, Radionica pisanja za film, Radionica filmske kritike, Radionica 'How to Fail Good'...) besplatne su za sve članove. 

 Cijena i termin održavanja:  

Cijena Filmske škole iznosi 800 kuna što je zapravo jednokratna (doživotna) članarina KKZ–a. Predavanja se odvijaju utorkom i četvrtkom u večernjim satima (iznimno i srijedom i petkom, ovisno o broju prijavljenih polaznika), a škola traje dva mjeseca. 

Za sve informacije i prijave javite se na mail: kosovac.lana@gmail.com 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.