Preskoči na glavni sadržaj

Izvještaj s 3. VAFI-ja

Iako je program festivala počeo nizom projekcija i radionica već 7. travnja, službeni program trećeg po redu VAFI – internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih Varaždin odvijao se od 12. do 15 travnja. Tom su prilikom neki od malih i mladih animatora baš na VAFI-ju po prvi puta vidjeli svoj film na velikom platnu, a neki prvi put u životu primili neku nagradu. Sve je prošlo u bojama Japana, koji je bio partner ovogodišnjeg festivala.

Na festival je prijavljeno ukupno 183 filma, a selekcijom koju su odradili članovi ASIFE Marko Meštrović i Bajko Hromalić taj se broj smanjio na 86. No samo su tri filma nagrađena crvenom statuom VAFI i proglašena najboljim ostvarenjima na 3. VAFI-ju.

Pred žirijem na čijem je čelu bila potpredsjednica ASIFE (Association internationale du film d’animation) i umjetnička direktorica međunarodnog festivala animiranog filma Hiroshima Sayoko Kinoshita, a kojeg su činili i umjetnički direktor Zagreb filma Simon Bogojević Narath, te predsjednik beogradskog Medijskog edukativnog centra Miomir Rajčević, nije bio lak zadatak - Ponekad je teže ocijeniti dječje filmove nego one profesionalnih animatora, izjavila je Sayoko Kinoshita.

VAFI je jedinstveni festival dječje animacije jer ima kategorije – MINI (do 10 godina), MIDI (11-14 godina) i MAXI (15-18 godina), ali i po tome što je na trećem izdanju uz pomoć UNICEF-a Hrvatska i Ureda pravobraniteljice za djecu uveo PLAVI VAFI – nagradu za film koji najviše promiče dječja prava. U svakoj kategoriji uz glavnu nagradu – statuu VAFI podijeljene su još 4 jednakovrijedne nagrade.

Između 25 filmova koji su pogledani u MINI kategoriji, žiri je odlučio dati statuu VAFI Maloj gusjenici, animiranoj 5-minutnoj priči o gusjenici i njenom prijatelju koji su postali leptiri. Crtić potpisuje petero djece iz talijanske Brescie (PInAC Foundation in collaboration with Nursery School of Rezatto). Diplome su dobili talijanski crtić Animirani pijesak koje potpisuje osmero djece iz Parlana, Let do slobode, još jedan talijanski kojeg je nacrtalo desetero djece iz Brescie, Kuća ogledala crtić grupe autora iz Škole crtanog filma Dubrava te 10-godišnja Zagrepčanka Mia Rogić za crtić Ružno pače. Žiri je posebno pohvalio talijanski crtić Poseban mrav, koji također dolazi iz Brescie.

U službenoj konkurenciji u kategoriji MIDI prikazano je 36 filmova. Crveni VAFI otišao je u Portugal. Najboljim filmom proglašen je Naša zemlja, crtić grupe autora koji govori o djeci koja žive u unutrašnjosti Cape Verta, grada iz kojeg i dolaze.

Diplome su dobili i Kauboj i Indijanac, film grupe autora iz belgijskog Antwerpena, Prijatelji kojeg potpisuje grupa autora iz Hong Konga, Majmunska posla nastala u FKVK Zaprešiću te Papirnato ludilo grupe iz Mechelena u Belgiji. Žiri je posebno pohvalio i priču o crnoj ovci koja naruši odnose dvaju susjeda. Crna ovca rad je grupe autora okupljenih u Školi animiranog filma (ŠAF) Čakovec.

Među 25 filmova prikazanih u kategoriji MAXI nagrađen je animirani film Živi zid: POV. Radi se o zanimljivom projektu u kojem grafiti postaju živi. Film je stigao iz Velike Britanije, radi se o stop-animaciji, a potpisuje ga petoro mladih iz Bristola. Diplome su primili i ruski Ferrum, Mjesečeva serenada – također crtić grupe autora, ali iz srpske Jagodine, improvizacija Ručni rad iz mađarskog Kecskeméta i Trag grupe autora iz Južne Koreje.

Posebnu pohvali žirija dobio je i film o djevojci koja se sramila svog oca pod nazivom Papuča. Pohvalu je primio 18-godišnji Yeonji Lee iz Južne Koreje.

Film koji najviše promiče dječja prava napravili su oni najmlađi – grupa autora od 6 do 10 godina iz talijanskog Senaga. Dome, slatki dome priča je o kućama ispričana u plastelinu.

To je film koji slavi različitost kultura, pravo na identitet i pravo na pripadanje i zato zaslužuje prvu nagradu, objasnila je Gorana Dojčinović iz UNICEF-a Hrvatska.

Jedna od četiri diplome PLAVOG VAFIJA otišla je u talijansku Bresciu, za film grupe autora Poseban mrav, također iz kategorije MINI. U MIDI-ju diplomu je primila priča iz ruskog Varvarvanija Šuma o ekologiji te već nagrađena Naša zemlja, crtić grupe autora iz Portugala koji govori o djeci koja žive u unutrašnjosti Cape Verta, grada iz kojeg dolaze. Drugu diplomu dobio je i južnokorejski Trag iz kategorije MAXI.

Uz suorganizatore, ASIFA-u Hrvatska, Hrvatski filmski savez i Koncertni ured Varaždin, za organizaciju VAFI-ja 3 zaslužan je Filmsko-kreativni studio VANIMA. Glavni pokrovitelji i po treći puta bili su Grad Varaždin i Hrvatski audiovizualni centar (HAVC). Više informacija o festivalu možete naći na službenim internetskim stranicama www.vafi.hr .

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.