Preskoči na glavni sadržaj

Izabrani najbolji dokumentarci 23. Mediteran Film Festivala: Babajanji nagrada publike

Film Kako spasiti mrtvog prijatelja redateljice Marusye Syroechkovskaye iz Rusije odlukom žirija osvojio je Grand Prix 23. Mediteran Film Festivala, koji se od 11. do 15. listopada održavao u Širokom Brijegu. Publika je najboljim proglasila film Babajanja hrvatskog redatelja Ante Zlatka Stolice.

Drugu nagradu MFF Best Short dobio je film Ne možeš me automatizirati, redateljice Katarine Jazbec iz Slovenije.

U svom obrazloženju o dodjeli Grand Prixa filmu Kako spasiti mrtvog prijatelja, žiri u sastavu Mateja Valentinčič, Yevhen Stepanenko i Dragan Nikolić naveli su kako je ovaj film intenzivna ljubavna priča, ali i priča o ovisnosti o heroinu, koja na suptilan način pokazuje ne samo psihološki već i društveni kontekst u kojom je nastajala.

''To je besprijekorno napravljen dokumentarac u kojem su redateljica i njezin tim vrlo precizno i učinkovito iskoristili sva raspoloživa sredstva filma i montaže kako bi ispričali vrlo osobnu i tragičnu priču, koja, unatoč onome što se događa u modernoj Rusiji, precizno dočarava globalnu refleksiju na želju da se živi u svojoj stvarnosti, čak i ako nas ta stvarnost vodi u smrt'', navedeno je u odluci.

Žiri je dodijelio i dva posebna priznanja – filmu Pomirenje redateljice Marije Zidar iz Slovenije te filmu Rovovi, francuskog redatelja Loupa Bureaua.

Žiri je naveo kako film Pomirenje na prvi pogled izgleda kao priča o albanskoj krvnoj osveti, ali zapravo je dubinska studija patrijarhalnog društva i njegovih etičkih vrijednosti između tradicije, vjere i modernosti u postsocijalističkoj tranziciji.

''Mikrokozmos intimne obiteljske tragedije koju medijatori, predstavnici raznih društvenih institucija sa svojim vlastitim agendama pokušavaju smiriti, odražava politiku suvremenih globalnih sukoba'', ističu.

Svedenim i upečatljivim vizualnim pristupom film Rovovi, kako navode iz žirija, vodi nas iznutra u rat i sukob koji danas sve više prerasta u globalnu katastrofu. Mi smo uvučeni direktno u rovove ukrajinskih snaga koje čine obični ljudi, momci i žene, koji bi mogli biti negdje drugdje i živjeti normalnim životom, ali su morali napustiti svoju svakodnevicu da bi obranili svoju zemlju.

''Izuzetan prikaz, izravno iz utrobe, svega onoga što su na početku sukoba u Ukrajini proživljavali njeni obični građani, a što ovih dana prerasta u sve veću i veću tragediju'', stoji u obrazloženju.

Žiri za kratkometražni dokumentarni film, u sastavu Ivan Živković Žika, Hillel Rate i Iva Kraljević, odlučio je da MFF Best Short, u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma, pripadne ostvarenju Ne možeš me automatizirati redateljice Katarine Jazbec iz Slovenije. Kako su naveli u odluci, kroz svoj film redateljica je stvorila cijeli jedan svijet korištenjem različitih elemenata zvuka i slike.

''Njezin ženski pogled na kompleksne i jedinstvene grupe muškaraca je vidljiv u svakom kadru filma. S nježnošću i poštovanjem redateljica donosi uzbudljive muške figure i proizvodi film s jedinstvenim i dosljednim glasom'', naveo je žiri.

Posebno priznanje pripalo je i filmu Pjesme grčke redateljice Jenny Tsiropoulou, koja, kako navode članovi žirija, koristeći jedinstven pogled i znatiželju, kombinira fizičke i duhovne elemente na dirljiv način i uspijeva prikazati kompleksan portret lika koji pobuđuje suosjećanje i poštovanje u isto vrijeme.

Na ceremoniji zatvaranja prikazani su kratki dokumentarni film S vremena na vrijeme te kratki igrani film Ono naše koji su nastali na filmskoj radionici MFF School.

Tomislav Topić, direktor festivala odjavljujući 23. izdanje festivala, zahvalio je svima koji su podržali ovaj festival i ove i ranijih godina, filmskim radnicima koji su podržali i ovo izdanje MFF-a, pokroviteljima i publici.

''Cijelu godinu smo slagali ovaj filmski mozaik i mislim da smo napravili dobar posao. Moje je samo da ovo 23. izdanje Mediteran Film Festivala proglasim zatvorenim i nadam se da će se ova priča nastaviti'', rekao je Topić.

Na 23. Mediteran Film Festivalu, koji se od 11. do 15. listopada održao u Širokom Brijegu prikazano je dvadeset filmova u konkurenciji. Na festivalu su prikazana 45 filma, nekoliko svjetskih i festivalskih premijera. Nakon svečane dodjele nagrada, 23. MFF zatvoren je projekcijom dokumentarnog film Moonage Daydream, o velikom umjetniku Davidu Bowieju.

Više informacija o 23. izdanju Mediteran Film Festivala potražite na službenoj stranici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.