Preskoči na glavni sadržaj

IDFA 2021: svjetska premijera Muzeja revolucije Srđana Keče; projekt Snajka traži sreću Tee Vidović Dalipi na industrijskom dijelu festivala

Dugometražni dokumentarni film Muzej revolucije autora Srđana Keče i producentice Vanje Jambrović, koji nastaje u produkciji zagrebačkog Restarta i koprodukciji kuća iz Srbije i Češke, svoju će svjetsku premijeru imati na 34. izdanju Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu - IDFA, koji se održava od 17. do 28. studenog. Osim toga, na IDFA Forumu predstavlja se projekt dugometražnog dokumentarnog filma Snajka traži sreću autorice Tee Vidović Dalipi i producenta Olivera Sertića, koji također nastaje pod okriljem Restarta, u koprodukciji s kućama iz Italije i Kosova. 

"Od početka rada na 'Muzeju revolucije', razmišljao sam o tom filmu kao o svojevrsnoj alegoriji jednog kolektivnog iskustva, iako okvir opservacijske dokumentaristike i gradnja filma oko tri vrlo specifične junakinje mogu djelovati suprotstavljenima takvom razmišljanju. Možda najviše zbog značaja te dimenzije kolektivnog, bilo mi je jasno da je ovom filmu potrebna publika u kinodvorani da bi zaživio. Izuzetno me raduje što sada možemo početi dijeliti film s publikama diljem svijeta na ovaj način," rekao je povodom premijere na IDFA-i Srđan Keča, redatelj, scenarist, snimatelj i producent filma Muzej revolucije

Film, koji se prikazuje u IDFA-inom programu Luminous, priča o napuštenom projektu arhitekta Vjenceslava Richtera koji je imao viziju izgraditi muzej koji bi "čuvao istinu o nama". U ostacima tog utopijskog projekta nastaje prijateljstvo između sedmogodišnje djevojčice i jedne starice. Kada grad započne brisanje svih tragova Muzeja revolucije, iz života djevojčice nestaju bezazlene igre i priče uz vatru.

Program Luminous broji 21 naslov i namijenjen je samo svjetskim i međunarodnim premijerama. 

"'Muzej Revolucije' je sofisticiran, senzibilan i vizualno vrlo jak autorski dokumentarac te sam izuzetno zadovoljna da ćemo imati priliku svjetsku premijeru održati na najvažnijem dokumentarnom filmskom festivalu na svijetu, no ono što posebno veseli u ovom kontekstu je to da će to biti u kinodvorani na velikom platnu u susretu s publikom, što je danas nažalost postao luksuz", rekla je producentica filma Vanja Jambrović iz Restarta. 

Uz Vanju Jambrović, film je producirao i Srđan Keča (srpski Uzrok), a koproducirao Lukás Kokes (češki Nutprodukce). Montažerka filma je Hrvoslava Brkušić, a skladatelj Hrvoje Nikšić. Prodajni zastupnik filma je švicarska tvrtka Lightdox. Film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, potprograma MEDIA Kreativne Europe, Filmskog centra Srbije, Hrvatske radiotelevizije, Češkog filmskog centra, Sveučilišta Standford (SAD), Sundance Instituta (SAD), Al Jazeera Documentary Channela (Katar) i Geo Television (Njemačka). 

Osim u filmskom, hrvatska produkcija predstavlja se i u industrijskom programu IDFA-e, točnije na IDFA Forumu, odnosno na njegovom pitching dijelu (Forum Pitch), namijenjenom projektima dokumentarnih filmova i serija koji traže financijske i distribucijske partnere. 

Riječ je o projektu dugometražnog dokumentarnog filma Snajka traži sreću redateljice Tee Vidović Dalipi, koja je uz Dinku Radonić film i snimila. Za montažu je zadužena Jelena Maksimović, a snimatelj zvuka je Hrvoje Radnić

Snajka traži sreću je opservacijski dokumentarac o hrvatsko-romskom paru, Tei i Mirsadu, novorođenoj djevojčici Fridi i pokušaju novog zajed­ničkog života, razapetog između očekivanja obitelji i okoline u kulturno nespojivim društvima koja ne prihvaćaju različitosti. Cijeli sinopsis, kao i trailer filma možete pogledati na ovoj poveznici

Projekt nastaje u produkciji Restarta, a producent je Oliver Sertić. Koproducenti filma su Stefano Teald (talijanski STEfilm) i Bujar Kabashi (kosovski Möbius). Projekt su dosad podržali Hrvatski audiovizualni centar, Filmska komisija Torino Piemonte i Ured za kulturu Grada Zagreba. 

IDFA Forum je jedan od najznačajnijih koprodukcijskih foruma u svijetu, namijenjen razvoju i predstavljanju kreativnih dokumentarnih filmova i multimedijalnih projekata kroz nekoliko specijaliziranih programa. Podsjetimo, 2019. godine, na IDFA Forumu predstavljao se (tadašnji) projekt Muzej revolucije Srđana Keče. 

IDFA, koja ove godine traje od 17. do 28. studenog, najveći je svjetski festival dokumentarnih filmova, a svake godine prikazuje preko 300 naslova koji govore o životu diljem svijeta. Cijeli ovogodišnji program bit će objavljen početkom studenog, a više detalja o festivalu možete pronaći na službenoj stranici

Naslovne fotografije: scene iz filma Muzej revolucije (prve tri fotografije); scena iz filma Snajka traži sreću

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.