Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski projekti na industrijskom dijelu 63. DOK Leipziga

Ovogodišnje izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog i animiranog filma DOK Leipzig održava se na festivalskim lokacijama i online, od 26. listopada do 1. studenog, a industrijski program, na kojem će se predstaviti sedam hrvatskih projekata, odvija se online, putem aplikacije Zoom.

U industrijskom programu DOK Leipziga u sklopu kojeg se predstavljaju projekti partnerskih organizacija (DOK Partner Presentations) sudjeluje čak pet hrvatskih dokumentarnih filmova u razvoju. Projekte su izabrali selektori festivala, u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom

"Otkrijte pet novih, nadolazećih dokumentarnih filmova našeg partnera, Hrvatskog audiovizualnog centra. Ovi svježi dokumentarci traže partnere za kofinanciranje i distribuciju željnoj publici diljem svijeta", stoji u opisu programa na stranici DOK Leipzigia.

Radi se o sljedećim hrvatskim projektima:

  • Borac redatelja Damira Markovine, producentica: Tamara Babun, produkcija: Wolfgang&Dolly, Osoba D 
  • Budi realan, traži nemoguće redateljice Vanje Juranić, producent: Tibor Keser, produkcija: Restart, koprodukcija: Kompot
  • Otkrivajući Geu redatelja Ivana Perića, producent: Ivan Perić, produkcija: Dream Visions, Handful Films (SAD), Doc Service LAB (Italija)
  • Tvornice radnicima redatelja Srđana Kovačevića, producenti: Sabina Krešić, Luka Venturin, produkcija: Fade In
  • Ljudi u mojoj kući redateljice Tatjane Božić, producentica: Magdalena Petrović, produkcija: Lewa Productions, Spacedust Productions (Nizozemska), Conjin Films (Nizozemska)

Projekte će autorski timovi predstaviti unaprijed snimljenom prezentacijom koja će biti dostupna svim akreditiranim gostima, a nakon toga slijedi okrugli stol s autorima i vodećim stručnjacima iz filmske industrije, koji je zatvoren za javnost te dostupan jedino osobama s pozivnicom. Program se odvija 29. listopada. 

Osim toga, na 16. izdanju koprodukcijskog sajma (DOK Co-Pro Market) sudjeluje hrvatski dokumentarni film u razvoju, Cordon redatelja i scenarista Antona Mezulića te producenta Olivera Sertića i izvršne producentice Suzane Erbežnik. Projektu, koji nastaje u produkciji Restarta, je sudjelovanje na sajmu osigurala nagrada na drugoj sesiji programa za razvoj projekata BDC (Balkan Documentary Center) Discoveries 2020. Na DOK Co-Pro Marketu sudjeluje 36 projekata, a cijeli popis možete pronaći ovdje.

Hrvatski projekt bit će predstavljen i na pitching forumu Short n' Sweet. Riječ je o kratkometražnom eksperimentalnom filmu u razvoju Valeria redateljice Sare Jurinčić, koji nastaje u koprodukciji kuća Nomad Studio i Restart, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. Na forumu će se predstaviti samo sedam projekata, a svaki autor ima tri minute za pitching. Popis svih projekata koji sudjeluju na forumu te više detalja možete pronaći ovdje

Međunarodni festival dokumentarnog i animiranog filma DOK Leipzig osnovan je 1955. godine te je ujedno i najstariji festival na svijetu posvećen dokumentarnom filmu. Od samih svojih početaka DOK Leipzig organizira brojne programe posvećene kratkometražnim i dugometražnim filmovima ovih žanrova, regionalne fokuse, sadržaje povijesnog karaktera te masterclassove kao i različita popratna događanja. 

Osim festivalskih nagrada, na DOK Leipzigu se dodjeljuje i Nagrada žirija filmskih kritičara FIPRESCI (Međunarodna federacija filmskih kritičara), a u tročlanom žiriju koji će nagradu dodijeliti filmu iz međunarodne konkurencije dokumentarnih i animiranih filmova je i hrvatski kritičar Hrvoje Pukšec. Druga dva člana žirija su: Yun-hua Chen (Tajvan) i Glenn Dunks (Australija). 

Ovogodišnje izdanje odvija se od 26. listopada do 1. studenog, na festivalskim lokacijama i online. Industrijski dio u cijelosti se održava online, putem Zoom aplikacije. 

Više o festivalu možete pronaći na službenoj stranici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.