Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski naslovi u natjecateljskim programima festivala u Oberhausenu

Na 64. izdanju Međunarodnog festivala kratkometražnog filma, koji se održava od 1. do 5. svibnja, prikazat će se šest hrvatskih filmova, od kojih će dva imati svoje svjetske premijere. 

U međunarodnoj natjecateljskoj sekciji nalaze se četiri hrvatska naslova. Radi se o filmovima: Još jedan odlazak Renate Poljak, Udahnut život Ivane Bosnjak i Thomasa Johnsona, 3. rujna 2015. Sare Jurinčić te U ime Republike Hrvatske Gorana Devića.

U natjecateljskom programu za djecu i mlade prikazuju se filmovi Krila za krokodila Ivane Guljašević Kuman i Pužić slikar Manuele Vladić-Maštruko

Još jedan odlazak dokumentarni je film o bivšem admiralskom brodu jugoslavenske mornarice Vis koji je 2016. potopljen kako bi postao turistički atrakcija za ronioce. Renata Poljak film je režirala i producirala te je za njega pisala i scenarij. Montažu je radio Damir Čučić, direktor fotografije je Boris Poljak, a za kostimografiju je bila zadužena Sonja Obradović. Glazbu potpisuju Silvio BelušićAlen Sinkauz i Nenad Sinkauz. Film Još jedan odlazak, nastao je u produkciji Udruge REA, za distribuciju je zadužen Bonobostudio, a na Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Oberhausenu imat će svoju svjetsku premijeru. 

Animirani film Udahnut život također će svoju svjetsku premijeru doživjeti na ovogodišnjem festivalu u Oberhausenu. Film je o povezivanju jedne mlade žene sa životnom energijom prirode. Ona koristi svoj talent za prepariranjem kako bi 'vratila' životinje koje obrađuje u njihov prirodni okoliš. No prava potraga za odgovorima počne kada u svakoj životinji koju krene preparirati otkrije rolu nerazvijenog filma. Scenarij, režiju, dizajn, animaciju i izradu lutaka potpisuju Ivana Bošnjak i Thomas Johnson. Direktor fotografije je Ivan Slipčević, montažerka Iva Kraljević, glazbu i zvuk potpisuje Andrea Martignoni, glas je dao Rakan Rushaidat, producentica je Vanja Andrijević, a film nastaje u produkciji zagrebačkog Bonobostudija. Udahnut život svoju će hrvatsku premijeru imati na ovogodišnjem izdanju Animafesta, a nakon Oberhausena natjecat će se i na prestižnom Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju. 

Kratkometražni dokumentarni film Sare Jurinčić 3. rujna 2015. nastao je za vrijeme Restartove Škole dokumentarnog filma 2017. godine. Radi se o filmu koji kroz kolažne isječke iz novina prikazuje vijesti objavljene na datum iz naslova filma. Sara Jurinčić potpisuje scenarij, režiju, kameru i montažu, a film je producirala Anita Bastašić. Za zvuk je bio zadužen Igor Zelić. Film je premijerno prikazan na Liburnia Film Festivalu prošle godine. Nagradu za najbolji film je osvojio na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva, a nagrađen je i na 14. Festivalu 25 FPS.

Dokumentarni srednjometražni film Gorana Devića U ime Republike Hrvatske, koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem ZagrebDoxu, prikazuje apsurdnosti domaćeg pravosuđa kroz primjer političkog aktivista Marka Franciškovića. Film nastaje u produkciji kuće Petnaesta umjetnost, a producirao ga je Hrvoje Osvadić

Svi spomenuti filmovi nastali su iz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Krila za krokodila animirani je film redateljice Ivane Guljašević Kuman, za kojeg je scenarij napisao Bruno Kuman. Film oslikava priču o krokodilu koji je bio tužan jer nije imao krila poput zmaja. Jedne noći, njegovi prijatelji odlučili su mu napraviti vlastiti par krila. Animaciju su radili Ivana Guljašević Kuman i Bruno Kuman, a Ivana je još zaslužna i za dizajn i pozadine, a s Brunom je radila i montažu te oblikovanje zvuka, zajedno s Anom Kuman. Njih troje ujedno i daju glasove likovima u tom animiranom djelu. Film je producirao Bruno Kuman, a nastao je u produkciji kuće Igubuka. Krila za krokodila premijerno je prikazan prošle godine na Animafestu, a osim domaćih, od tada je 'posjetio' i nekoliko svjetskih festivala (Belgija, Chicago, New York). 

Pužić slikar kroz jednostavnu priču u kojoj su glavni akteri pužići, djecu upoznaje s bojama. Pužići prelaze preko mrlja boja i za sobom ostavljaju tragove, a tamo gdje se tragovi preklapaju dolazi do miješanja i stvaranja novih boja. Animaciju su radili Darko Vidačković, Iva Božić i Lucija Bužančić. Osim što je napisala scenarij i režirala Pužića slikara, Manuela Vladić-Maštruko bila je zadužena i za montažu te dizajn. Za zvuk se pobrinuo Vjeran Šalamon, a za glazbu Šimun Matišić. Film je nastao u produkciji Zagreb filma, a producirao ga je Vinko Brešan. Film se ove godine natjecao na Međunarodnom festivalu kratkometražnom filma u Clermont-Ferrandu.

Na 64. izdanju Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Oberhausenu bit će prikazano 139 filmova iz 44 zemalja svijetu u pet natjecateljskih programa. Na festival se prijavilo 7616 radova iz 127 zemalja, što je najveći broj prijava do sada. 

Ovaj je njemački festival od svog osnutka bio katalizator promjena, pokazatelj suvremenog razvoja, forum za često žustre diskusije, otkrivač novih trendova i talenata i jedna od najvažnijih institucija kratkometražnog filma u svijetu.

Više o festivalu možete saznati na njegovim službenim internetskim stranicama.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.