Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski naslovi u konkurenciji 23. Mediteran Film Festivala

U natjecateljskom programu 23. Mediteran Film Festivala, po izboru selektora Zdravka Mustaća, natjecat će se dvadeset naslova, među kojima su i dva hrvatska. Festival se u Širokom Brijegu odvija od 11. do 15. listopada. 

Na ovogodišnji festival prijavilo se oko 260 filmskih uradaka, od koji će neki svjetsku premijeru imati upravo na širokobriješkom platnu, dok će u programu biti prikazani i filmovi koji su već nagrađivani na filmskim festivalima.

''Ovogodišnji filmovi obiluju prvenstveno raznovrsnošću lokacija s nekoliko kontinenata. Mediteranski su se filmaši rastrčali po svijetu u potrazi za pričama koje razbijaju ustajale predodžbe o usporenom i predvidljivom načinu preživljavanja'', ističe festivalski selektor Zdravko Mustać i dodaje kako većinu prijavljenih filmova odlikuje snažna i temeljna udubljenost u problematiku razdora svakodnevice.

Birajući filmove za konkurenciju i ovaj put, Mustać je vodio računa da festivalske termine ne zauzmu projekti, kako navodi, s 'olakim načinom tretiranja prevažnih tema i iznošenja prevažnih istina'.

''Samo čiste slike, čiste subjektivne poglede, samo istina kroz autorsku vizuru što probija sve okove poželjne percepcije'', govori.

Dva tročlana međunarodna žirija odlučivat će o nagradama za najbolji dugi dokumentarac na Mediteranu, Grand Prix festivala i Best Short za najbolji kratki film. Treću nagradu svojim glasovima dodjeljuje publika festivala.

Dvadeset filmova, od kojih su deset dugometražni dokumentarni, a deset kratkometražni, natječu se za nagrade i priznanja žirija, ali i publike. 

U dugometražnoj konkurenciji je film Srđana Keče Muzej revolucije, koji su producirala Vanja Jambrović (Restart) i Srđan Keča (Uzrok), a koproducirali Lukás Kokes (češki Nutprodukce), Hrvatska radiotelevizija i Al Jazeera Documentary Channel (Katar). Muzej revolucije imao je svjetsku premijeru na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu - IDFA, a nedavno je osvojio Srce Sarajeva na Sarajevo Film Festivalu za najbolji dokumentarni film. 

U sklopu natjecateljskog programa kratkometražnog dokumentarnog filma prikazuje se pak Babajanja Ante Zlatka Stolice koji se netom ovjenčao nagradom za najbolji naslov kratkometražne konkurencije ovogodišnjeg izdanja Međunarodnog festivala kreativnog dokumentarnog filma Makedox. 

Popis svih naslova u konkurenciji Mediteran Film Festivala pronađite na ovoj poveznici, a svi detalji o festivalu nalaze se na službenoj stranici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.