Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski naslovi u Annecyju: svjetska premijera filma Moral Support  Vuka Jevremovića, a međunarodna Prozora s južne strane Eugena Bilankova

Novi animirani film Vuka Jevremovića, Moral Support, imat će svjetsku premijeru u sklopu natjecanja kratkometražnog filma, a film Prozori s južne strane Eugena Bilankova međunarodnu, u sklopu natjecanja studentskog filma. Osim toga, na festivalu se prikazuje i manjinska koprodukcija Borisova pekarnica Maše Avramović (Jadranska animacija). Ovogodišnje, 47. izdanje Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju održat će se od 9. do 15. lipnja. 

U natjecanju kratkometražnog filma svjetsku će premijeru imati film Moral Support autora Vuka Jevremovića

Film je inspiriran glazbom slovenskog benda Laibach i njihovom istoimenom pjesmom. Kroz umjetničke pokrete evocira tragove prvih nekoliko desetljeća 20. stoljeća.

"Kada je bio rok za prijave, film nije bio potpuno gotov, ali sam ga svejedno odlučio probati poslati. Dogodilo se nevjerojatna stvar i film su primili. Tako da sam posljednje scene radio pod većim pritiskom, ali sam već imao odgovor Annecyja, pa mi je to puno značilo. Taj se festival ne može usporediti ni s čim, samo je jedan Annecy. 

S Laibachom radim već treći video, oni su mi poslali ovi pjesmu i ja sam se primio posla. Čast mi je raditi s njima, ta odlična glazba dala je filmu puno energije," rekao je tim povodom autor i producent filma, Vuk Jevremović

U natjecateljskom programu za studentske filmove, međunarodnu premijeru imat će film Prozori s južne strane autora Eugena Bilankova

"Ushićen sam i ponosan što sam primljen na jedan od najvećih festivala animiranog filma. Sada slijedi onaj uzbudljivi festivalski period u kojem film dobiva život za sebe i sa svakim gledateljem komunicira na drugačiji način. Radujem se svim komentarima i asocijacijama koje će probuditi u ljudima, a ja sam motiviran baciti se u neke nove filmske vode," rekao je tim povodom Bilankov. 

Prozori s južne strane svjetsku premijeru imali su u međunarodnoj konkurenciji Svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb, koji traje do 8. lipnja. Riječ je o animiranom filmu koji prati kontemplaciju prekida devetogodišnjeg romantičnog odnosa. Zvučna slika filma gradi se dokumentarnim postupcima, a animacijom se ilustriraju psihološki i emotivni prostori tih ‘prekidnih’ razgovora. 

U sklopu službenog programa, u sekciji namijenjenoj najmlađoj publici (Young Audiences), prikazuje se film Borisova pekarnica Maše Avramović. Film nastaje u francusko-švicarsko-hrvatskoj koprodukciji, a hrvatski koproducent je Draško Ivezić (Jadranska animacija / Adriatic Animation). Uz koproducenta Ivezića, koji je radio i kompoziting, od hrvatskih filmaša, na filmu su radili i montažerka Iva Kraljević, dizajner zvuka Jure Buljević te asistent režije Marko Dješka. Borisova pekarnica svjetsku premijeru imala je u dječjem programu Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Clermont-Ferrandu. 

Uz to, u konkurenciji namjenskih filmova prikazat će se i uradak koji autorski potpisuju Ivana Bošnjak Volda i Thomas Johnson Volda, koji su radili za TED-Ed pod naslovom Hladi li sadnja drveća naš planet? (Does Planting Trees Actually Cool the Planet?). Film se prikazuje i u sklopu natjecanja hrvatskog filma na Animafestu Zagreb.

U okviru festivala, održava se i Međunarodni sajam animiranog filma (MIFA) koji je usmjeren prema autorima, redateljima i producentima koji trenutno razvijaju animacijski projekt. Sajam omogućava profesionalcima iz industrije sudjelovanje i povezivanje na događanjima, kao što je Meet the..., na kojem, između ostalog, sudjeluje i producent Ivan Katić s projektom dugometražnog animiranog filma Dalibora Barića. Na sajmu sudjeluje i Miljana Dragičević kao predstavnica produkcijske tvrtke Minya FiA te će predstaviti animirane projekte u razvoju i produkciji, te projekte u koprodukciji u svrhu nalaženja koproducenta i distributera.

Međunarodni filmski festival u Annecyju ove se godine održava od 9. do 15. lipnja, a sve detalje o festivalu pronađite na službenoj stranici. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.