Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski naslovi nagrađeni na 16. SEEfestu

Hrvatski filmovi raznih rodova i vrsta nagrađeni su na 16. izdanju Filmskog festivala jugoistočne Europe SEEfest koji se, umjesto u Los Angelesu, ove godine održao online, od 28. travnja do 5. svibnja. 

Mare Andree Štake osvojila je nagradu za najbolji dugometražni igrani film. Radi se već o drugoj nagradi 16. SEEFesta za ovu švicarsko-hrvatsku koprodukciju: Marija Škaričić, koja nosi naslovnu ulogu, dobila je festivalsku godišnju nagradu za glumu, Legacy Acting Award. Glumica je za istu ulogu prošle godine osvojila i Srce Sarajeva te je za nju bila nagrađena i na Mostar Film Festivalu. Sam film, koji se publici prvi puta predstavio na prestižnom Berlinaleu 2020. godine, nagrađivan je na festivalima diljem svijeta (Filmski festival u Solothurnu, CinEast u Luksemburgu, Al Este u Peruu, Kolumbiji i Argentini...). Hrvatska koproducentica filma je Tena Gojić

Osim Mare, na 16. SEEfestu nagrađeni su i dugometražni dokumentarni filmovi Nun of Your Business Ivane Marinić Kragić i Ono drugo selo Jadrana Bobana koji dijele nagradu za najbolju fotografiju u dokumentarnoj kategoriji. Nagrada je otišla u ruke Ivani Marinić Kragić (Nun of Your Business) i Srđanu Kovačeviću (Ono drugo selo). 

Najboljim kratkometražnim animiranim filmom ovogodišnjeg SEEfesta proglašena je Arka Natka Stipaničeva, a Cockpera Kate Gugić osvojila je posebno priznanje žirija u istoj kategoriji. 

Popis svih nagrađenih filmova pronađite ovdje

"Ove nagrade predstavljaju kulturnu i kinematografsku raznolikost jugoistočne Europe, a mi smo ponosni na svoje dosadašnje rezultate u otkrivanju novih talenata te u upoznavanju američke publike s ljepotama, umjetnosti i domišljatosti ovih marginaliziranih kultura. Naš festivalski tim čestita svim dobitnicima nagrada, a posebno zahvaljujemo žiriju i članovima filmske industrije čija nam je podrška neophodna," rekla je osnivačica i direktorica SEEfesta, Vera Mijojlić

Filmski festival jugoistočne Europe SEEfest ove se godine, umjesto u Los Angelesu, održao online te je trajao od 28. travnja do 5. svibnja. U programu se prikazalo čak jedanaest hrvatskih naslova. 

Više o festivalu možete pronaći na njegovoj službenoj stranici

Naslovne fotografije: dobitnici nagrada 16. SEEfesta (Mare; Ono drugo selo; Nun of Your Business; Arka)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.