Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski naslovi na Međunarodnom filmskom festivalu u Beogradu

Na 47. izdanju FEST-a, Međunarodnog filmskog festivala u Beogradu, koji će se održati od 22. veljače do 3. ožujka, bit će prikazano ukupno jedanaest hrvatskih filmova. Osim toga, istaknuti hrvatski filmaši i pripadnici filmske industrije, dio su stručnog žirija u tri festivalske sekcije. 

U glavnom natjecateljskom programu beogradskog festivala nalazi se Osmi povjerenik koji je bio hrvatski kandidat za nominaciju za nagradu Oscar. Dugometražni igrani prvijenac Ivana Salaja tako se našao među naslovima iz Irana, Australije, Francuske, Rusije, SAD-a, Argentine, Njemačke i Velike Britanije. Predsjednik žirija ove sekcije je hrvatski glumac Goran Bogdan, dok je glumica Sanja Vejnović članica žirija. 

U natjecateljskom programu koji nosi naziv 'Srpski film (Srbija i prijatelji') prikazuje se dugometražni igrani film Predraga Ličine, Posljednji Srbin u Hrvatskoj, koji u redovnu kinodistribuciju kreće 28. veljače, a na festivalskom rasporedu je 1., 2. i 3. ožujka. 

U istoj sekciji nalazi se i Aleksi Barbare Vekarić, Sam Samcat Bobe Jelčića te manjinske koprodukcije Izbrisana Mihe Mazzinija (hrvatski koproducent je Kinorama), Iz ljubavi Nenada Mikovića (hrvatski koproducent je U svom filmu), Reži Košte Đorđevića (hrvatski koproducent je Marinis Media) te Šavovi Miroslava Terzića (hrvatski koproducent je Spiritus Movens). Među članovima međunarodnog žirija koji dodijeljuje nagradu u ovoj sekciji je i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Daniel Rafaelić

U programu 'Fokus Europa' prikazuje se F20 Arsena Antona Ostojića, a u sklopu 'Specijalnih projekcija' posjetitelji će moći pogledati film Svaka dobra priča je ljubavna priča Matjaža Ivanišina i Rajka Grlića (hrvatski koproducent je NP7). U programu 'FEST predstavlja' prikazuju se film Anđela Jurkasa Do kraja smrti koji u redovnu kinodistribuciju kreće na proljeće. 

Osim toga, Nagradu kritičara Nebojša Đukelić za najbolji regijski film festivala dodijelit će tročlani žiri u čijem je sastavu i hrvatski filmski kritičar i pisac Jurica Pavičić

FEST je nezaobilazan dio kulturnog života Beograda i festival na kojemu se već gotovo pet desetljeća prikazuje kvalitetna svjetska i domaća produkcija. Njegovo 47. izdanje održava se od 22. veljače do 3. ožujka 2019. u 13 dvorana diljem Beograda. Sve ostale detalje potražite na službenim stranicama festivala

Naslovna fotografija: scena iz filma Posljednji Srbin u Hrvatskoj

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.