Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski naslovi na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma IDFA

U programu 'Best of Fests' na 31. izdanju IDFA-e, koja se u Amsterdamu održava do 25. studenog, prikazat će se Srbenka Nebojše Slijepčevića te manjinske hrvatske koprodukcije Chris the Swiss Anje Kofmel i U slučaju rata Jana Geberta. 

Nakon niza značajnih festivalskih prikazivanja (DOK Leipzig, IDFF Jihlava) te osvojenih nagrada, Srbenkina nizozemska premijera (zakazana za 22. studenog) održat će se na možda najznačajnijem festivalu dokumentarnog filma na svijetu. Naime, popularna IDFA, Srbenku je smjestila u program 'Best of Fests', u kojem se redovito prikazuju vrhunska filmska ostvarenja koja se zbog uvjeta praizvedbe nisu mogla uklopiti u glavni program, a koja su na najvećim festivalima diljem svijeta dokazala svoju vrijednost.

Osim toga film sudjeluje i u programu Docs fo Sale u sklopu East Silver Caravan delegacije češkog Instituta dokumentarnog filma (IDF).

Film Nebojše Slijepčevića nastao je u produkciji Restarta, producentica je Vanja Jambrović, a montažer Tomislav Stojanović. Osim Slijepčevića kameru potpisuju Bojan Mrđenović i Iva Kraljević, a montažu i miks zvuka Tihomir Vrbanec i Ivan Zelić. Izvršni producenti su Rea Rajčić i Tibor Keser. Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, gradovi Rijeka i Zagreb te Potprogram MEDIA.

Uz Srbenku u istom se programu prikazuje također višestruko nagrađivani animirano-dokumentarni film Chris The Swiss redateljice Anje Kofmel nastao u švicarsko-hrvatsko-njemačko-finskoj koprodukciji. Podsjetimo, film je nedavno nominiran u četiri kategorije za Europsku nagradu animacije, a premijerno je prikazan u Cannesu ove godine, u sklopu programa 'Tjedan kritike'. Hrvatski koproducent je Siniša Juričić (Nukleus film), a Anja Kofmel uz režiju potpisuje i scenarij. Okosnica priče i predložak za subjektivno ispričani animirani film je smrt mladog švicarskog novinara Christiana Würtenberga, koji je ubijen tijekom rata u bivšoj Jugoslaviji. 

U program 'Best of Fests' uvršten je još jedan uspješan i nagrađivani naslov. Riječ je o filmu U slučaju rata češkog redatelja Jana Geberta (hrvatske producentice su Miljenka Čogelja i Dana Budisavljević, Hulahop) koji javnosti približava djelovanje i razmišljanje pojedinaca iz slovačke antiimigrantske paravojne skupine. Uz režiju Jan Gebert potpisuje i scenarij, direktor fotogafije je Lukáš Milota, montažerka Jana Vlčková, a producenti Radovan Sibrt i Alžběta Karásková

Spomenimo i kako se u fokus programu pod nazivom 'Me' prikazuje film Soba bez pogleda iz 1997. godine u režiji Rade Šešić. Riječ je o programu sačinjenom od osobnih i autobiografskih dokumentarnih filmova, a Šešić u Sobi bez pogleda opisuje osjećaj napuštanja vlastitoga doma i početka novog života u dalekoj zemlji. U ovom slučaju riječ je o životu koji je počeo u Sarajevu, a nastavio se u Nizozemskoj. 

Međunarodni festival dokumentarnog filma IDFA godišnje posjeti gotovo 300 tisuća posjetitelja i oko tri tisuće ljudi usko vezanih za filmsku, odnosno dokumentarističku industriju. Ove godine prikazat će se 295 dokumentarnih filmova, a fokus je usmjeren prema inkluziji i rodnoj jednakosti, o čemu govore i konkretne brojke o 41 posto filmova ženskih autora.

Naslovne fotografije: scene iz filmova Srbenka, Chris The SwissU slučaju rata

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.