Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski naslovi na festivalu kratkometražnog filma u Palm Springsu

Jedan igrani te dva animirana kratkometražna hrvatska filma prikazuju se u sklopu natjecateljskih programa 27. Međunarodnog festivala kratkometražnog filma ShortFest koji se uživo održava od 22. do 28. lipnja.

Kratkometražni igrani film Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem redateljice i scenaristice Sanje Milardović dio je međunarodne konkurencije 27. ShortFesta. 

Film, koji nastaje u produkciji kuće Castor Multimedia, svoju je svjetsku premijeru imao prošle godine na pariškom Međunarodnom festivalu Signes de Nuit na kojem je osvojio posebno priznanje žirija, kao i na Zagreb Film Festivalu iste godine, na kojem je sudjelovao prikazivanjem u programu Kockice. Naslov Sanje Milardović do sad je, između ostalog, "putovao" i u Montpellier (CINÉMED), Sydney (Flickerfest) te Sofiju (Međunarodni filmski festival u Sofiji). Film je producirao Matej Merlić, a nastao je uz potporu Grada Rijeke i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Na 27. ShortFestu u Palm Springsu za nagrade se natječu i dva hrvatska animirana filma: Sve te senzacije u mom trbuhu te Cockpera

Sve te senzacije u mom trbuhu autora Marka Dješke u konkurenciji je za dvije nagrade: Najbolji LGBT+ kratkometražni film te Najbolji animirani kratkometražni film. 

Film će se ovih dana prikazati u službenom natjecanju Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju, koji traje od 14. do 19. lipnja. Svoju je svjetsku premijeru imao na prošlogodišnjem Međunarodnom festivalu animiranog filma Anibar, na kojem je osvojio i nagradu za najbolji film u konkurenciji filmova iz regije, a na Animafestu Zagreb iste je godine nagrađen posebnim priznanjem. 

Sve te senzacije u mom trbuhu nastao je u produkciji Adriatic Animationa (producent je Draško Ivezić) i koprodukciji s portugalskim BAP animation studijem, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Portugalskog instituta za film i audiovizualne umjetnosti (ICA). 

Cockpera Kate Gugić dio je natjecateljskog programa studentskog filma. Film, koji nastaje u produkciji Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu te koprodukciji Zagreb filma (producent je Tomislav Buntak, a koproducent Vinko Brešan), početkom je godine prikazan u konkurenciji uglednog festivala kratkometražnih filmova u francuskom Clermont-Ferrandu, a i na nekim od brojnih festivala na kojima se prikazao, osvajao je priznanja i nagrade (SEEfest u Los Angelesu, FeKK u Ljubljani, Flipbook Film Festival u Skopju), a 2020. je osvojio i nagradu ASIFA Hrvatske za najbolji studentski film. 

Cjeloviti program ShortFesta možete pronaći na ovoj poveznici.

ShortFest je najveća smotra kratkometražnog filma u Sjevernoj Americi te je prvi festival koji će se na prostoru savezne države Kalifornije ove godine održati uživo. Na festivalu će se prikazati 295 kratkometražnih filmova. Pobjednici će biti proglašeni 27. lipnja, a među nagradama su i njih pet koji omogućuju filmovima da se kvalificiraju za nagradu Oscar. Više o festivalu možete pronaći na službenoj stranici

Naslovne fotografije: vizual 27. ShortFesta; scene iz filmova Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem; Sve te senzacije u mom trbuhu; Cockpera

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.