Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski naslovi na festivalu Go Short u Nizozemskoj

Na 15. Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma Go Short, koji se od 31. ožujka do 10. travnja održava u nizozemskom Nijmegenu, u natjecateljskom programu europskog filma prikazuju se animirani filmovi Eeva Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova, Pozdrav suncu Darka Masneca i eksperimentalni Dok smo bili tu Sunčice Fradelić. Uz to, igrani film Moj Nikola Martine Marasović uvršten je u natjecateljski program New Arrivals, a animirana manjinska produkcija Mišja kuća Timona Ledera (hrvatski koproducent je Jure Bušić) prikazuje se u programu namijenjenom djeci. 

Natjecateljski program europskog filma broji 41 naslov, među kojima su i tri hrvatska. Jedan od njih je animirani film Eeva autorskog dvojca Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova, koji je nastao u estonsko-hrvatskoj koprodukciji. Film je nedavno uvršten i u službenu selekciju prestižnog festivala animiranog filma u Annecyju, a prije toga je prikazan u Tallinnu na festivalu Black Nights te u Berlinu (Berlinale Shorts). Film je producirao Draško Ivezić (Jadranska animacija / Adriatic Animation). Estonski koproducent je Kelav Tamm iz studija Eesti Joonisfilm.

Drugi, također animirani, film je Pozdrav suncu redatelja Darka Masneca, koji je prvi put javnosti predstavljen na prošlogodišnjem Animafestu, a otad je prikazan na mnoštvu regijskih i europskih festivala, uključujući i Fantoche u Švicarskoj i Dok Leipzig u Njemačkoj. Film je producirao Stjepan Milas (Studio u šumi). 

U istom natjecateljskom programu je i eksperimentalni film Sunčice Fradelić, Dok smo bili tu, koji je svjetsku premijeru doživio u konkurenciji prošlogodišnjeg izdanja festivala u Oberhausenu. Nakon toga, prikazan je na festivalima diljem regije, a nagrađen je u Ljubljani na FeKK-u te u Beogradu na Alternative Film/Video festivalu. Autorica je film producirala sama, pod okriljem Kino kluba Split. 

Nagrađeni igrani, animirani i dokumentarni naslovi iz ovog programa direktno su kvalificirani za nominaciju za nagradu Oscar. 

Uz to, u program namijenjen autorima u usponu (New Arrivals) uvršten je film igrani film Moj Nikola Martine Marasović. Film je dosad prikazan, između ostalih, i na Sarajevo Film Festivalu te u Kockicama Zagreb Film Festivala, a nagradu je osvojio na Festivalu kratkometražnog filma Najkraći dan (najbolji studentski film). Film je realiziran u produkciji Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Naslovi iz ovog programa natječu se za posebnu nagradu Encouragement Award, kojoj je cilj nadahnuti i potaknuti mlade i nove talente. 

U sekciji namijenjenoj najmlađoj publici (4+) prikazuje se animirani slovensko-hrvatski film Mišja kuća Timona Ledera. Film je prikazan na mnogim važnim festivalima animacije i kratkog filma, poput Animafesta Zagreb, Supertoona i Dok Leipziga te na festivalima Black Nights u Tallinnu, Zlin Film Festivalu i Motovunu. Hrvatski koproducent filma je Jure Bušić (Jaka produkcija). 

Go Short je središnji festival kratkometražnog filma u Nizozemskoj, a u gradu Nijmegen odvija se od 31. ožujka do 10. travnja. Osim projekcija filmova, Go Short nudi i bogat popratni program koji uključuje predavanja, radionice, neformalna druženja te sastanke za djelatnike filmske industrije. Više detalja o festivalu pronađite na službenoj stranici

Naslovne fotografije: vizual festivala Go Short; scene iz filmova: Eeva, Pozdrav suncu, Dok smo bili tu, Moj Nikola, Mišja kuća

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.