Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski naslovi na Balkan Film Festivalu u Rimu

Balkan Film Festival održava se od 8. do 11. listopada u art kinu Casa del Cinema u Rimu, a odvija se u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom te filmskim centrima Albanije, Bugarske, Grčke, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Slovenije. Na festivalu se prikazuju četiri hrvatska filma, od kojih su tri manjinske koprodukcije. 

Festival će otvoriti dokumentarni film nominiran za nekoliko nagrada Medena zemlja, autora Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanova, a u programu se prikazuje izbor najzanimljivijih dugometražnih filmova iz regije, među kojima je i Glas Ognjena Svilića te tri hrvatske manjinske koprodukcije: slovensko-hrvatsko srpski film Izbrisana redatelja Mihe Mazzinija (hrvatske koproducentice su Ankica Jurić Tilić i Ira Cecić, Kinorama), makedonsko-hrvatsko-srpski Grudi Marije Perović (hrvatska koproducentica je Sanja Šamanović, Mitropa) i albansko-talijansko-makedonsko-hrvatski Moje jezero redatelja Gjergja Xhuvanija (hrvatski koproducent je Zvonimir Munivrana, Corvus film).

Program možete pogledati ovdje.

Balkan Film Festival organiziran je s ciljem upoznavanja talijanske publike s izuzetnim filmskim ostvarenjima iz zemalja balkanske regije, koja zajedno čine jednu od najraznovrsnijih kinematografija u Europi. Festivalom se također želi potaknuti aktivno uključivanje filmskih centara Albanije, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Slovenije, u inicijative Ministarstva kulturnih dobara i aktivnosti i turizma Republike Italije (Mibact) i talijanskog Nacionalno udruženje kinematografske, audiovizualne i multimedijalne industrije (ANICA) za pokretanje novih suradnja između Italije i Balkana. Cilj je poticanje zajedničkih i multilateralnih programa sa svrhom jačanja suradnje i mogućnosti filmskih koprodukcija, poduprtih kvalitetnim procesima integracije na razini čitave Europe.     

Balkan Film Festival održava se od 8. do 11. listopada u art kinu Casa del Cinema u Rimu, u organizaciji talijansko-albanskog kulturnog društva Occhio Blu – Anna Cenerini Bova, u suradnji s Ministarstvom kulturnih dobara i aktivnosti i turizma Republike Italije, te ANICA-om, talijanskim Nacionalnim udruženjem kinematografske, audiovizualne i multimedijalne industrije. 

Ulaz na festivalska događanja je besplatan, a festival se održava u skladu s predviđenim mjerama za očuvanje javnog zdravlja i sigurnosti.    

Naslovna fotografija: vizual Balkan Film Festivala

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.