Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski naslovi na 62. DOK Leipzigu

Osim što je Hrvatska 'Zemlja o fokusu' ovogodišnjeg DOK Leipziga, u dvije se festivalske sekcije prikazuju još dva hrvatska naslova. Međunarodni festival dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu traje od 28. listopada do 3. studenog. 

Dokumentarno-animirani kratkometražni film Mačka je uvijek ženska redateljica i scenaristica Martine Meštrović i Tanje Vujasinović uvršten je u natjecateljsku sekciju 'Next masters competition - Short film' posvećenu filmašima čije karijere tek počinju. Film je producirao Igor Grubić (Kreativni sindikat), a nagrađen je nagradom 'Vedran Šamanović' koju dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih djelatnika, Hrvatska udruga filmskih snimatelja, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatsko društvo filmskih kritičara i Hrvatski filmski savez. Film je publici prvi puta predstavljen na ovogodišnjem Animafestu, u natjecanju hrvatskog filma. 

Na 62. DOK Leipzigu, u međunarodnom programu kratkometražnog filma, prikazat će se i animirani Toomas ispod doline divljih vukova autorice Chintis Lundgren, koja uz Draška Ivezića potpisuje i scenarij. Njih su dvoje, uz Darka Vidačkovića, i autori animacije. Film nastaje u estonsko-hrvatsko-francuskoj koprodukciji (hrvatski producent je Draško Ivezić, Adriatic Animation), a svoju je svjetsku premijeru imao u lipnju ove godine, na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju. 

Osim toga, hrvatski redatelj dokumentarnih filmova Goran Dević član je žirija natjecateljskog programa dugometražnog dokumentarnog i animiranog filma, uz Iris Elezi iz Albanije te Jacqueline Zünd iz Švicarske. Devićev film Na vodi na prošlogodišnjem je izdanju DOK Leipziga osvojio posebno priznanje žirija istog natjecateljskog programa. 

Podsjetimo, na DOK Leipzigu se odvija i fokus program posvećen hrvatskim filmovima koje je odabrala selektorica Borjana Gaković

Na ovogodišnjem izdanju festivala prikazat će se 161 film, a više od pola naslova u službenom programu potpisuju redateljice. 

Međunarodni festival dokumentarnog i animiranog filma DOK Leipzig osnovan je 1955. godine te je ujedno i najstariji festival na svijetu posvećen dokumentarnom filmu. Od samih svojih početaka DOK Leipzig organizira brojne programe posvećene kratkometražnim i dugometražnim filmovima ovih žanrova, regionalne fokuse, sadržaje povijesnog karaktera te masterclassove kao i različita popratna događanja. Više informacija možete pronaći na službenim stranicama.

Naslovne fotografije: scene iz filmova Mačka je uvijek ženska; Toomas ispod doline divljih vukova

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.