Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski naslovi na 49. izdanju beogradskog FEST-a

Dva hrvatska dugometražna igrana filma prikazuju se u beogradskim kinodvoranama u sklopu glavnog natjecateljskog programa 49. Međunarodnog filmskog festivala u Beogradu FEST, a jedan je dio programa FEST Focus. Ovogodišnje izdanje festivala odvija se od 7. do 16. svibnja. 

Tereza37 scenaristice Lane Barić i redatelja Danila Šerbedžije prikazuje se u sklopu glavnog natjecateljskog programa 49. FEST-a u Beogradu. Film je svjetsku premijeru imao na prošlogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, na kojem je osvojio čak šest Zlatnih arena, a međunarodnoj publici prvi put se predstavio na 36. Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi. Tereza37 od tada putuje po festivalima diljem svijeta, a osim u Puli, nagradom se ovjenčao na prošlogodišnjem Zagreb Film Festivalu, na kojem je osvojio nagradu publike u programu 'Ponovno s nama', Zlatni bicikl. Film je nastao u produkciji kuće Focus Media, a producentica je Irena Marković

Uz Terezu37, u natjecateljskom programu 49. FEST-a prikazuje se i najnoviji uradak Dalibora Matanića, Zora. Riječ je o drugom dijelu 'Trilogije Sunca' (Zvizdan, Zora, Sumrak). Kao i u Zvizdanu, Matanić i u Zori uz režiju potpisuje i scenarij filma. Film je svoju svjetsku premijeru imao u studenom 2020. godine, u natjecateljskom programu Filmskog festivala 'Black Nights' u Tallinnu. Zora nastaje u produkciji Kinorame, Ascent Filma i RAI Cinema. Producentica je Ankica Jurić Tilić, a koproducenti su Andrea Paris, Matteo Rovere i Ines Vasiljević

U programu naziva FEST Fokus, koji skreće pažnju na hrabra autorska ostvarenja, prikazuje se Ribanje i ribarsko prigovaranje Milana Trenca. Riječ je ekranizaciji istoimenog renesansnog spjeva Petra Hektorovića koji je svjetsku premijeru imao na prošlogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, na kojem je osvoji tri Zlatne arene. Film je međunarodnu premijeru imao u natjecateljskom programu drugog izdanja Međunarodnog filmskog festivala u južnokorejskom gradu Gangneung. Ribanje i ribarsko prigovaranje nastalo je u produkciji Studija devet, a producenti su Boris Veličan i Milan Trenc. 

Podsjetimo, film Milana Trenca dobio je preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja svim srednjoškolskim nastavnicima koji tijekom nastavne godine 2020./2021. s učenicima planiraju odlazak u kino.

Ovogodišnje izdanje beogradskog FEST-a odvija se od 7. do 16. svibnja, pod sloganom "Povratak u budućnost", s namjerom da kao najveća i najpoznatija filmska manifestacija u Srbiji doprinese značajnijem povratku publike u kina koja su, kažu s festivala, "bila, i trebala bi ostati, glavna karika kinematografije".

Publici će se u pet beogradskih kinodvorana predstaviti više od 70 premijernih filmova najnovije svjetske i srpske produkcije u nekoliko programskih cjelina. 

FEST je nezaobilazan dio kulturnog života Beograda i festival na kojemu se već gotovo pet desetljeća prikazuje kvalitetna svjetska i nacionalna produkcija. Više detalja o festivalu pronađite na službenoj stranici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.