Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski naslovi na 43. Međunarodnom filmskom festivalu u Göteborgu

Na jednom od najvećih skandinavskih filmskih festivala koji se u švedskom Göteborgu održava od 24. siječnja do 3. veljače u raznim sekcijama bit će prikazano pet hrvatskih naslova. 

U sklopu programa 'Five Continents', posvećenom najzanimljivijim naslovima iz cijeloga svijeta, prikazat će se dugometražni igrano-dokumentarni film Dnevnik Diane Budisavljević redateljice Dane Budisavljević. Film, koji je prošle godine trijumfirao na Pulskom filmskom festivalu osvojivši šest nagrada, nedavno je nagrađen u Jeruzalemu na Jewish Film Festivalu, što mu je ujedno bila i 12. nagrada. 

U istom programu Međunarodnog filmskog festivala u Göteborgu, prikazuju se i belgijsko-hrvatsko-nizozemsko-bugarska koprodukcija Bosonogi car Jessice Woodworth i Peter Brosensa (hrvatski producenti su Boris T. Matić i Lana Matić, Propler Film) te film Sin redateljice Ines Tanović koji je nastao u koprodukciji Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Rumunjske, Slovenije i Crne Gore (hrvatska koproducentica je Zdenka Gold, Spiritus movens). 

U programu kojem je u fokusu feminizam prikazuje se manjinska koprodukcija Agina kuća, dugometražni igrani film redateljice i scenaristice Lendite Zeqiraj za čiju je produkciju zadužena kuća n’Art Films iz Kosova, a za koprodukciju kuće iz Francuske, Hrvatske i Albanije (hrvatski koproducent je Woof Films) te To be Two kratkometražni animirani film redatelja Lassea Perssona, odnosno redateljice Lise Tulin nastao u švedsko-hrvatskoj produkciji (hrvatski producent je tvrtka Damm Animation iz Zagreba). U petominutnom filmu mladenka, koja se zadrži u hotelskoj sobi dok svatovi već čekaju u crkvi, dovodi u pitanje svoj identitet i dolazi do iznenađujućeg zaključka. Priča je to, stoji u opisu na stranici festivala, o pravom izboru. 

Međunarodni filmski festival u Göteborgu pokrenut je 1979. godine te je postao najveći filmski festival u Skandinaviji, a s više od 160 000 posjetitelja godišnje spada i među najveće svjetske festivale. Ovogodišnje, 43. izdanje festivala donosi 357 naslova iz 89 zemalja, a fokus je na brazilskoj kinematografiji. Više od 50 posto filmova u festivalskom programu režirale su žene. 

Na svečanom otvorenju 24. siječnja, glumcu Stellanu Skarsgårdu bit će uručena počasna nagrada Nordic Honorary Dragon Award, a njemu u čast održat će se i retrospektiva filmova u kojima je ostvario najznačajnije uloge. Festival otvara film Psychosis in Stockholm Marie Bäck, a zatvara My Father Mary Anne Mårtena Klingberga. Više detalja možete pronaći na službenoj stranici festivala

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.