Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski naslovi na 39. filmskom festivalu u Göteborgu 

Na Međunarodnom filmskom festivalu u Göteborgu, jednom od najvećih i najpoznatijih skandinavskih filmskih festivala, koji se održava od 29. siječnja do 8. veljače, u raznim će programima biti prikazano ukupno pet domaćih naslova. Riječ je o manjinskim koprodukcijama Vrapci Rúnara Rúnarssona, redateljskom prvijencu glumice Mirjane Karanović Dobra žena, filmu Naša svakodnevna priča Ines Tanović, te animiranim filmovima Život s Hermanom H. Rottom Chintis Lundgren i Wiener Blut u režiji Pavla Štaltera i Zlatka Boureka. 

Nagrađivani islandsko-dansko-hrvatski film Vrapci, nastao u koprodukciji s hrvatskom MP filmskom produkcijom, prikazuje se u natjecateljskoj sekciji 'Najbolji nordijski film' (Best Nordic Film). U istoj je sekciji još sedam drugih naslova. Dobra žena prikazuje se u natjecateljskoj debitanstkoj sekciji koja nosi ime slavnog švedskog redatelja Ingmara Bergmana (The Ingmar Bergman International Debut Award). Film je nastao u srpsko-bosansko-hrvatskoj produkciji, a manjinski hrvatski koproducent je Nukleus film. Na scenariju su uz redateljicu radili i Stevan Filipović te Darko Lungulov, a nastao je prema istinitom događaju. Naša svakodnevna priča prikazuje se u sekciji nazvanoj 'Novi glasovi', a film scenaristice i redateljice Ines Tanović, nastaje u koprodukciji s hrvatskim Spiritus movensom. 

Uz dugometražne naslove u sekciji nazvanoj 'Animanija' prikazat će se i dva animirana filma; nagrađivani Život s Hermanom H. Rottom nastao u koprodukciji estonskog studija Chintis Lungreni Animatsioonstuudia, Adriatic Animation iz Pule, Umjetničke organizacije Anima iz Zagreba i danskog GoodJobStudios te Wiener Blut autorskog dvojca Zlatka Boureka i Pavla Štaltera. Scenarij filma potpisuje Zlatko Bourek, animaciju Pavao Štalter, a film je nastao u produkciji Zagreb filma i koprodukciji slovenske kuće Restart Ljubljana. 

Međunarodni filmski festival u Göteborgu pokrenut je 1979. godine te je postao najveći filmski festival u Skandinaviji, a s više od 200. 000 posjetitelja godišnje spada i među najveće svjetske festivale. U sklopu jedanaestodnevne manifestacije ove godine prikazuje se oko 450 filmova iz 84 zemlje svijeta, a fokus je na Italiji. Festival se otvara svjetskom premijerom filma Månsa Månssona The Yard (nastao prema adaptaciji istoimenog romana Kristiana Lundberga), a ovogodišnja počasna nagrada (Počasni Zmaj) dodijelit će se danskoj redateljici Susanne Bier

Ostale detalje potražite na službenim stranicama festivala

Naslovne fotografije: scene iz filmova Vrapci, Naša svakodnevna priča i Wiener Blut 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.