Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski naslovi na 32. Filmfestu u Dresdenu

Na ovogodišnjem izdanju Međunarodnog festivala kratkometražnog filma Filmfest koji se održava od 8. do 13. rujna na lokacijama u Dresdenu i online, prikazuje se šest hrvatskih naslova.

U međunarodnom natjecateljskom programu prikazuju se kratkometražni animirani film Udahnut život autorskog dvojca Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona te igrani Posljednja slika o ocu Stefana Đorđevića, nastao u srpsko-hrvatsko-grčkoj koprodukciji (hrvatski koproducent je Danijel Pek, Antitalent). U spomenutom natjecanju sudjeluje 37 igranih i animiranih filmova iz 29 zemalja. 

'Open Air Shorts', program koji se odvija na otvorenom u centru Dresdena, ove godine publici predstavlja 96 filmova iz 34 zemlje, među kojima su i četiri hrvatska. Riječ je o igranom filmu Njemački inat Silve Ćapin, dokumentarno-eksperimentalnom Još jedan odlazak Renate Poljak te animiranom Toomas ispod doline divljih vukova Chintis Lundgren, koji je nastao u estonsko-hrvatsko-francuskoj produkciji (hrvatski producent je Draško Ivezić, Adriatic Animation). 

Međunarodni festival kratkometražnog filma Filmfest Dresden osnovan je 1989. godine, tik prije ujedinjenja Njemačke. Fokusira se na sve vrste kratkometražnog filma i kroz godine je postao jedan od najvažnijih festivala ove vrste u Njemačkoj. Žiri dodjeljuje osam nagrada (Golden Horsemen), a ukupni nagradni fond festivala iznosi 67 000 eura. 

Osim na lokacijama u Dresdenu, dio 32. izdanja Filmfesta prenosit će se i streamingom na festivalskoj stranici i na Facebooku. Osim filmskog, festival donosi i bogati popratni program koji uključuje izložbe i industrijski dio u sklopu kojeg se odvijaju diskusije, razgovori s autorima, predavanja... 

Više o festivalu možete pronaći na službenoj stranici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.