Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski naslovi na 31. Međunarodnom festivalu animiranog filma Fantoche u Badenu

Mnoštvo hrvatskih naslova prikazat će se u raznim sekcijama ovogodišnjeg, 21. izdanja Međunarodnog festivala animiranog filma Fantoche, koji se u švicarskom Badenu održava od 5. do 10. rujna. Osim toga, hrvatski animator i umjetnički ravnatelj zagrebačkog Animafesta, Danijel Šuljić, kurirao je tematsku cjelinu jednog od posebnih programa. 

U međunarodni natjecateljski program uvrštena su dva hrvatska kratkometražna animirana naslova. Jedan od njih je Y redateljice Matee Kovač i producenta Vinka Brešana (Zagreb film). Riječ je o 2D animaciji, a nositelj radnje je papir koji predstavlja bitku likovnog nastajanja/raspadanja dok se protagonistica prisjeća intimnog lezbijskog odnosa. Osim što ga je režirala i montirala, Kovač je film i animirala, uz Darka Bakližu i Katu Gugić. Za oblikovanje zvuka zaslužan je bio Vjeran Šalamon, koji potpisuje i glazbu. 

Drugi film u službenom natjecanju je Sjeti se kako sam jahala bijelog konja Ivane Bošnjak Volda i Thomasa Johnsona Volde. Riječ je o filmu koji se publici prvi put predstavio 2022. godine na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Ottawi, a producirao ga je Igor Grubić (Kreativni sindikat). Film je dosad obišao mnoštvo svjetskih festivala, uključujući i one u Annecyju i Bucheonu. Osim u Švicarskoj, film ovih dana putuje i u UK (Bristol) na Encounters Film Festival. 

Na festivalskoj Panorami prikazuju se također dva naslova. U tematskoj cjelini Breaking Out, tu je Haljina za finale autorice Martine Meštrović i producenta Igora Grubića (Kreativni sindikat), koja se također, između ostalog, prikazala u prestižnom Annecyju, a narednih dana gledat će ga publika na Drama Short Film Festivalu u Grčkoj.

U sklopu bloka naziva Relations, Myths & Avatars prikazuje se Eeva autorskog dvojca Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova, realizirana pod okriljem hrvatske Jadranske animacije (Adriatiac Animation) i estonskog Eesti Joonisfilm. Film je ovjenčan nagradom "Alexeïeff – Parker" na 46. izdanju Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju. Eeva je, između ostalog, nagrađena i na Svjetskom festivalu animiranog filma Animafest Zagreb, a prikazana je, između ostalog i na festivalu Black Nights u Tallinu (PÖFF Shorts) i Berlinalea (Berlinale Shorts).

U sklopu programa Extras prikazuje se festivalski hit Marka Dješke, Sve te senzacije u mom trbuhu koji je na Fanotcheu prikazivao i lani, u službenom programu New Voices. 

Umjetnički direktor Animafest Zagreba i animator Daniel Šuljić kurirao je tematsku cjelinu Spit Into The Burning Eyes - Fantoche Edition programa Punk is not Dead, u koju je uvršten i klasik zagrebačke škole animiranog filma Don kihot Vlade Kristla (1961.). 

Fantoche je najveći i najprestižniji kulturni događaj u Švicarskoj posvećen isključivo animaciji u svim njezinim aspektima. Ovogodišnje, 21. izdanje, odvija se od 5. do 10. rujna. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.