Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski naslovi na 30. Međunarodnom filmskom festivalu u Trstu

U sklopu 30. Međunarodnog filmskog festivala u Trstu, u raznim festivalskim sekcijama, bit će prikazano ukupno jedanaest filmova. 

U međunarodnoj konkurenciji igranih dugometražnih filmova Filmskog festivala u Trstu, koji traje od 18. do 25. siječnja, nalaze se dvije hrvatske manjinske koprodukcije: Izbrisana Mihe Mazzinija te Teret Ognjena Glavonića (hrvatski koproducent oba filma je Kinorama). 

Za dokumentarni film u međunarodnoj konkurenciji također se natječu manjinske koprodukcije. Riječ je o filmovima Chris the Swiss Anje Kofmel (hrvatski koproducent je Nukleus Film) te Najljepša zemlja na svijetu Želimira Žilnika (hrvatski koproducent je Factum). 

Animirani film nastao u produkciji Zagreb filma, Bobo Andreja Rehaka, natječe se, pak, za najbolji kratkometražni film. 

U sekciji namijenjenoj nezavisnim talijanskim filmovima natječe se hrvatska manjinska koprodukcija Lajkaj i ti mene (Likemeback) Leonarda Guerra Seràgnoli (hrvatski koproducent je Antitalent).

U nenatjecateljski program dokumentarnog filma uvrštena je i Srbenka Nebojše Slijepčevića, nastala u produkciji Restarta. 

Svoju će svjetsku premijeru, u nenatjecateljskom programu festivala, imati kratkometražni film Igora Bezinovića Cartolina de Momjan, nastao u produkciji Studija Pangolin. Također izvan konkurencije, prikazuje se i kratkometražni igrani film Eutanazija Joška Marušića nastao u produkciji Zagreb filma. 

U sekciji 'Umjetnost i zvuk' (Art & Sound) koja je posvećena radovima koji su 'nešto između filma i suvremenog umjetničkog djela' prikazat će se animirana hrvatska manjinska koprodukcija Tko je smjestio Kaktusiću Đorđa Markovića (hrvatski koproducent je Nukleus film). 

Krhotine u režiji Zrinka Ogreste se, pak, prikazuju u programu posvećenom najboljim filmovima centralne i istočne Europe koji su se prikazivali na Filmskom festivalu u Trstu. Osim toga Ogresta sudjeluje i na okruglom stolu koji će se održati 23. veljače. 

Svoju međunarodnu premijeru na spomenutom festivalu imat će i prva serija iz originalne HBO Europe produkcije u našoj regiji Uspjeh, gotovo u cijelosti snimana u ZagrebuScenarij serije potpisuje Marjan Alčevski, a režiju oskarovac Danis Tanović. Serija je snimljena u okviru sustava poticaja koje, u suradnji s Ministarstvom kulture provodi Hrvatski audiovizualni centar. 

Više detalja o festivalu pronađite na njegovoj službenoj stranici

Veće od traume na When Eats Meets West koprodukcijskom marketu

U sklopu festivala održava se i koprodukcijski market When East Meets West, koji traje od 20. do 22. siječnja, a namijenjen je dugometražnim igranim i dokumentarnim projektima u razvoju. Među 22 projekta iz 14 zemalja, našao se i jedan projekt iz Hrvatske. Radi se o dokumentarnom filmu Veće od traume (Bigger Then Trauma) redateljice Vedrane Pribačić, razvijanom u produkciji kuća Metar60 i Slavica Film te podržan sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. Scenarij za projekt potpisuju Vedrana Pribačić i Mirta Puhlovski, koja je uz Srđana Šarenca ujedno i producentica projekta. 

Radnja filma Veće od traume prati proces iscjeljivanja traumi nekoliko žena silovanih u domovinskom ratu koje prolaze izvaninstitucionalne tretmane osnaživanja u sklopu programa 'Ja sam više od svoje traume', te vraćaju svoje dostojanstvo i povjerenje, izgubljeno prije 20 godina tijekom rata. Putem Sistemsko-integrativnih suportivnih metoda ove žene rade na stvaranju novog odnosa sa samom sobom, te poticanju samospoznaje, kao i spoznaje sebe u odnosu na okolinu. Kroz ove nekonvencionalne tretmane, film prati i sudbinu svake od šest žena iz programa, te sva zbivanja oko njih. 

WEMW spaja više od 450 filmskih profesionalaca iz preko 35 zemalja svijeta s posebnim naglaskom na zemlje ili regije u fokusu. Ove godine to su srednjoistočna Europa (Češka, Poljska, Slovačka i Ukrajina) i zemlje Beneluxa (Belgija, Luksemburg i Nizozemska). Program se sastoji od pitching foruma za projekte u razvoju, ali i niza individualnih sastanaka, panel-diskusija i predavanja, a odabrani projekti natječu se za nekoliko novčanih nagrada. Glavni cilj je omogućiti sudionicima detaljniji uvid u filmsku industiriju zemalja u fokusu i pronaći odgovarajuće partnere za svoje projekte. 

Naslovne fotografije: scene iz filma Bobo; Izbrisana; Teret; Chris The Swiss

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.