Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski naslovi na 24. izdanju Jihlave

Na 24. izdanju Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Jihlavi, koji se u potpunosti odvija online od 25. listopada do 8. studenog, prikazuju se dva hrvatska filma: dugometražni Nulti krajolik redatelja Bruna Pavića koji će u sklopu natjecateljskog programu Between the Seas imati svjetsku premijeru, te kratkometražni Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio Igora Bezinovića i Ivane Pipal. 

"Jako smo zadovoljni što će 'Nulti krajolik' imati svjetsku premijeru na najvećem festivalu dokumentarnog filma u Srednjoj i Istočnoj Europi. Već prvi dan nakon što je objavljen program javili su nam se festivali i distributeri, a još od ranije imamo uspostavljene kontakte s raznih marketa na kojima smo sudjelovali, tako da se već u ovom trenutku nazire vrlo plodna distribucija. Film ima dvostruku dimenziju - umjetničku i ekološku, distribucijski potencijal je velik i vjerujem da ćemo ga maksimalno iskoristiti, sukladno situaciji s koronavirusom koja također utjecala i na filmsku industriju," rekao je redatelj Bruno Pavić povodom svjetske premijere Nultog krajolika na festivalu u Jihlavi. 

Film se prikazuje u sklopu natjecateljskog programu Between the Seas, namijenjenom "najboljim filmovima iz Srednje i Istočne Europe koji govore o potrazi za domom".

Nulti krajolik opservacijsko je ostvarenje koje progovara o neobičnom suživotu prirode, ljudi i industrije u malom gradiću na dalmatinskoj obali. Film je producirao Ivan Perić (produkcija Kazimir), direktorica fotografije je Andrea Kaštelan, montažeri su Dan Oki i Dragan Đokić, a skladatelj glazbe i dizajner zvuka je Vjeran Šalamon

Nulti krajolik je razvijan na radionici dokumentarnog filma Ex Oriente u organizaciji Instituta dokumentarnog filma (Češka Republika) te je sudjelovao na sajmu dokumentarnih filmova u produkciji i postprodukciji Docu Talents from the East, koji se odvijao u sklopu Sarajevo Film Festivala, pod organizacijom Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Jihlavi. Film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Splita. 

U programu Constellation, posvećenom zapaženim naslovima sa svjetskih festivala, prikazuje se kratkometražna hrvatsko-srpska koprodukcija Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio redatelja Igora Bezinovića i Ivane Pipal. Film je nastao u produkciji Bonobostudija i koprodukciji kuće Teorija na delu (producentica je Vanja Andrijević, a koproducentice Dragana Jovović i Marta Popivoda), a osim što su ga režirali, Igor Bezinović i Ivana Pipal potpisuju i scenarij. Svoju je svjetsku premijeru doživio na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, a ovih dana će se prikazati i u kratkometražnom programu Međunarodnog filmskog festivala u Beču – Viennale (22. listopada do 1. studenog). 

24. izdanje prestižnog festivala u češkoj Jihlavi održat će se online, putem festivalske VOD (video na zahtjev/video-on-demand) platforme DAFilms. Jedinstvenost ovogodišnjeg programa je, ističu s festivala, činjenica da će dio filmova biti dostupan, ne samo češkoj, nego i svjetskoj publici. 

Na festivalu će se prikazati više od 220 naslova, a za gledanje diljem svijeta bit će dostupni oni koji na festivalu imaju svjetsku, međunarodnu ili europsku premijeru. 

Više detalja potražite na službenoj stranici

Naslovne fotografije: scene iz filmova Nulti krajolik (prve dvije fotografije); Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.