Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski naslovi na 23. Mediteran Film Festivalu

Projekcijom dokumentarnih filmova iz konkurencije, u utorak 11. listopada u 20 sati, bit će otvoreno 23. izdanje Mediteran Film Festivala u Širokom Brijegu. Nakon svečanog otvaranja festivala, bit će prikazani filmovi Babajanja hrvatskog redatelja Ante Zlatka Stolice i Ljetne noći izraelskog redatelja Ohada Milsteina.

U konkurenciji Mediteran Film Festivala prikazat će 20 dokumentarnih filmova. Selektor festivala Zdravko Mustać izabrao je po deset filmova u kategoriji kratkometražnog – do 30 minuta, odnosno deset filmova u kategoriji dugometražnog – iznad 30 minuta.   

U konkurenciji dugometražnih dokumentaraca prikazuju se i dva hrvatska filma. Jedan od njih je Muzej revolucije Srđana Keče, nastao u produkciji zagrebačkog Restarta. Producenti filma su Vanja Jambrović (Restart) i Srđan Keča (Uzrok), a koproducenti Lukás Kokes (češki Nutprodukce), Hrvatska radiotelevizija i Al Jazeera Documentary Channel (Katar). Drugi je Mlungu – Bijeli kralj Davida Lušičića, nastao pod okriljem kuće Greta Creative Network. 

Babajanja Ante Zlatka Stolice, film koji otvara festival, prikazuje se u sklopu natjecateljskog programa kratkometražnih dokumentaraca. Film su producirali Tibor Keser i Vanja Jambrović (Restart).

Drugi dan festivala na programu u kinu Borak u suradnji s Filmskim centrom Sarajevo, pravnim nasljednikom arhive bosanskohercegovačke kinematografije, bit će prikazano sedam filmova. Riječ je o remek djelima bosanskohercegovačke kinematografije koja su svojevremeno bila miljenici publike i žirija na festivalima diljem svijeta. Uz konkurenciju, drugi dan obilježit će i projekcija filma Pjevaj mi pjesmu redatelja Mirana Zupaniča. Priča je to o slovenskom kultnom folk rock glazbeniku Vladi Kreslinu, čiji je legendarni status posljedica njegove osobne karizme i sugestivnog glazbenog izričaja za razliku od danas toliko popularne samopromocije.

Glazbeni festivalski dan upotpunit će i promocija autobiografije glazbenika Željka Bebeka pod nazivom "U inat svima", autora Roberta Bubala.

Uz snažan program u konkurenciji, program 'U fokusu', donosi najbolja ostvarenja kinematografije zemalja Mediterana iz protekle godine. Po izboru festivalskog selektora bit će prikazano deset dokumentaraca koji su već obilježili filmsku godinu ili njihovo vrijeme tek dolazi. Tri naslova iz ovog programa potpisuju hrvatski autori: Još malo do Nove godine Marka Bičanića (Vid Oluić, Marko Bičanić; ADU, Blank), Split Renate Poljak (Renata Poljak, Udruga REA) i Martin Torpedo Tonija Jelenića (Maša Drndić, Filmaktiv).

Na programu je i dokumentarac Princeza redatelja Eda Perkinsa - priča o princezi Diani ispričana je ekskluzivno kroz suvremene arhivske snimke stvarajući na taj način hrabru i impresivnu priču o njezinu životu i smrti.

Posjetitelji 23. MFF-a u OFF programu gledat će i igrani film Divljaci Darija Lonjaka o tri navijača hrvatske nogometne reprezentacije koji pljačkaju benzinsku postaju kako bi otišli na finale Svjetskog prvenstva u Moskvu. Bježeći od policije prelaze granicu s Bosnom i Hercegovinom te u šumi zalutaju u teroristički kamp. U filmu glume Maja Jurić, Branko Janković, Alen Liverić, Dejan Aćimović i Borko Perić. Producent filma je Jozo Patljak (Alka film). 

Obiteljski hit Ljeto kada sam naučila letjeti i animirani film Put oko svijeta za 80 dana bit će prikazani u jutarnjim projekcijama u najmlađem festivalskom programu– MFF Fora. Ljeto kada sam naučila letjeti redatelja Radivoja Andrića nastaje u hrvatskoj manjinskoj koprodukciji (koproducentica je Ankica Jurić Tilić, Kinorama). 

O najboljima na MFF-u odlučuje međunarodni žiri u dvije kategorije – za odabir najboljeg dugometražnog filma i najboljeg kratkog filma. Pored šesteročlanog žirija, koji će 15. listopada u 20 sati, izabrati pobjednike 23. Mediteran Film Festivala i dodijeliti MFF Grand prix i MFF Best Short, tradicionalno treću nagradu svojim glasovima dodjeljuje publika. 

Na ceremoniji zatvaranja, bit će prikazan i filmovi iz MFF filmske radionice, koji su posljednjih tjedana pod vodstvom Lucy Eagleson, u Širokom Brijegu snimili mladi polaznici ovih radionica zajedno s kolegama, filmašima iz Amerike. 

Nakon svečane dodjele nagrada najboljim dokumentarcima 23. MFF-a posjetitelji festivala imat će priliku uživati u filmskoj odiseji koja istražuje kreativno, duhovno i glazbeno putovanje Davida Bowiea – filmu Moonage Daydream.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.