Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski naslovi na 23. Festivalu slovenskog filma u Ljubljani

Na ovogodišnjem Festivalu slovenskog filma, koji traje od 6. do 11. listopada u Ljubljani, u natjecateljskim programima prikazat će se jedan hrvatski kratkometražni igrani film, dvije dugometražne hrvatske manjinske koprodukcije i jedan kratkometražni film slovenskog redatelja nastao u produkciji zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti. 

U sklopu natjecanja kratkometražnog filma prikazuje se hrvatski naslov Više ne znam ko smo mi redatelja i scenarista Borisa Homovca, nastao u produkciji kuće Avvantura (producent je Sergej Stanojkovski), odnosno u hrvatsko-slovensko-njemačkoj koprodukciji. Film je premijerno publici predstavljen na prošlogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, a u ožujku ove godine prikazan je na Međunarodnom filmskom festivalu u Beogradu FEST. U toj urbanoj melodrami uloge tumače Dora Fišter, Luka Dragić, Robert Budak, Mislav Čavajda, Biserka Ipša, Bojana Gregorić Vejzović i drugi. 

U natjecanju slovenskog dugomeražnog filma prikazuje se hrvatska manjinska koprodukcija Ne zaboravi disati redatelja Martina Turka. Hrvatske producentice su Marina Andree Škop i Darija Kulenović Gudan iz Studija Dim. Film se u rujnu prikazao u sklopu natjecateljskog programa manjinskih koprodukcija Pulskog filmskog festivala, a financijski su ga podržali potprogram MEDIA, Hrvatski audiovizualni centar, Audiovizualni fond pokrajine Furlanija-Julijska krajina, Hrvatska radiotelevizija (HRT), Viba film i RE-ACT. 

Film govori o 15-godišnjem Klemenu koji živi u ruralnom gradiću s majkom i starijim bratom Peterom s kojim provodi svaki dan družeći se na teniskom terenu ili pored obližnje rijeke. Međutim, bratsku rutinu prekida Peterova iznenadna i strastvena veza s prekrasnom Sonjom, što u Klemenu izaziva vihor konfliktnih emocija.

U natjecateljskom programu namijenjenom slovenskim manjinskim koprodukcijama nalazi se film Otac redatelja Srdana Golubovića. Film nastaje u koprodukciji Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i BIH, čiji su hrvatski producenti Lana Matić i Boris T. Matić iz Propeler Filma. Otac je, između ostalih, sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Eurimagesa.

Otac je na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu osvojio nagradu publike Zlatna vrata Pule, s prosječnom ocjenom 5,00. Osim toga, Europska filmska akademija uvrstila ga je među najbolje europske dugometražne igrane filmove koji ulaze u selekcijski izbor za 'europskog Oscara'. Film redatelja Srdana Golubovića, koji uz Ognjena Sviličića potpisuje i scenarij, premijerno je prikazan u programu Panorama 70. Berlinalea, te je tamo osvojio nagradu publike i nagradu Ekumenskog žirija. 

Uz to, na 23. Festivalu slovenskog filma prikazat će se i kratkometražni dokumentarni film Zagreb – Medulin – Hrpelje slovenskog redatelja Jana Krevatina, nastao u produkciji Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu. Film se prikazuje u natjecateljskom programu studentskog filma, a u njemu autor prati svoj put iz Zagreba, kojeg je napustio nakon potresa u ožujku, do 'pustog Medulina' za vrijeme trajanje karantene, uslijed pandemije koronavirusa. Jan Krevatin je cijeli film snimio mobitelom. 

Festival slovenskog filma najznačajniji je filmski festival u Sloveniji koji predstavlja pregled tamošnje audiovizualne produkcije, a najboljim ostvarenjima se dodjeljuje nagrada 'Vesna'. Natjecateljski programi ovogodišnjeg izdanja, koji se izvanredno odvija u Ljubljani umjesto u Portorožu, broje 44 slovenska filma te devet manjinskih koprodukcija. Projekcije se odvijaju u kinu Komuna, a dio nenatjecateljskog programa bit će dostupan online, na posebnoj festivalskoj platformi. VIše detalja o festivalu pronađite na službenoj stranici

Naslovne fotografije: scene iz filmova Više ne znam ko smo miNe zaboravi disati; Otac

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.