Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski naslovi na 12. Go Short festivalu

Na 12. izdanju Međunarodnog festivala kratkometražnog filma Go Short koji se inače održava u nizozemskom Nijmegenu u natjecateljskom programu europskog filma prikazuje se hrvatski animirani film Udahnut život Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona te animirani film Toomas ispod doline divljih vukova Chintis Lundgren, nastao u hrvatskoj manjinskoj koprodukciji. Osim toga, animirani film za djecu Pužić slikar Manuele Vladić-Maštruko uvršten je u program dječjih filmova. Go Short se ove godine održava online, od 15. travnja do 13. svibnja. 

Kratkometražni animirani film Udahnut život Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona nastao je u produkciji zagrebačkog Bonobostudija, producirala ga je Vanja Andrijević, a od premijere u njemačkom Oberhausenu u svibnju 2019. godine osvojio je 13 nagrada i priznanja na međunarodnim festivalima. Thomas Johnson i Ivana Bošnjak osim režije, potpisuju i scenarij, dizajn, animaciju i izradu lutaka. Film prikazuje povezivanje mlade žene sa životnom energijom prirode. Ona se koristi svojim talentom za prepariranje kako bi životinje koje obrađuje 'vratila' u njihov prirodni okoliš.

Osim Udahnutog života, u natjecateljskom programu europskog filma je i hrvatska manjinska koprodukcija Toomas ispod doline divljih vukova Chintis Lundgren (hrvatski producent je Draško Ivezić, Adriatic Animation). Osim režije, Chintis Lundgren uz Draška Ivezića potpisuje i scenarij. Film prati seksi Vuka Toomasa koji je, nakon što je izgubio posao, počeo raditi kao žigolo kako bi prehranio obitelj. No njegova supruga Viivi također ima tajnu. Ona kriomice pohađa skup seminar za osnaživanje žena koji uključuje šibanje muških robova. Film je svoju svjetsku premijeru imao na prošlogodišnjem izdanju Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju.

Na Go Shortu, u programu dječjih filmova, prikazuje se i animirani naslov Pužić slikar Manuele Vladić-Maštruko, nastao u produkciji Zagreb filma (Vinko Brešan). Pužić slikar kroz jednostavnu priču u kojoj su glavni akteri pužići, djecu upoznaje s bojama. Pužići prelaze preko mrlja boja i za sobom ostavljaju tragove, a tamo gdje se tragovi preklapaju dolazi do miješanja i stvaranja novih boja. Animaciju su radili Darko Vidačković, Iva Božić i Lucija Bužančić. Osim što je napisala scenarij i režirala Pužića slikara, Vladić-Maštruko bila je zadužena i za montažu te dizajn. 

Sva tri filma nastala su uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.

Međunarodni festival kratkometražnog filma Go Short u nizozemskom se Nijmegenu trebao održati od 1. do 5. travnja, no zbog pandemije koronavirusa, festival je prvo otkazan, a zatim je odlučeno da se dio selekcije ipak 'prebaci' online. Među naslovima koji su dostupni za online gledanje su i spomenuti hrvatski filmovi.  

Virtualno izdanje festivala traje od 15. travnja do 13. svibnja, a na njemu će se putem festivalske online platforme prikazati 155 naslova, od kojih su 45 u natjecateljskim programima. Zainteresirani mogu pristupiti svim filmovima na ovoj poveznici, uz naknadu od 10 eura. Filmovi u natjecateljskim programima imaju mogućnost osvojiti festivalske nagrade, a pobjednički naslovi izravno su kvalificirani za nominaciju za nagradu Oscar. Dodjela nagrada održat će se streamingom uživo preko Facebook i Instagram stranica festivala. 

Online izdanje nudi i dio, inače bogatog, popratnog programa: Q&A sesije i panele. Više detalja o Go Short festivalu možete pronaći na službenoj stranici

Naslovne fotografije: vizual Go Short festival; scene iz filmova Udahnut život, Toomas ispod doline divljih vukova, Pužić slikar

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.