Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski naslovi na 12. CinEast festivalu u Luksemburgu

Od 3. do 20. listopada u Luksemburgu će se na 12. izdanju Festivala srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma CinEast prikazati 12 hrvatskih naslova. 

Manjinska hrvatska koprodukcija Šavovi Miroslava Terzića (hrvatska producentica je Zdenka Gold, Spiritus movens) prikazuje se u natjecateljskom programu 12. Festivala srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma CinEast u Luksemburgu. 

Dva dugometražna igrana filma nastala u manjinskoj hrvatskoj koprodukciji dio su sekcije Cinéscope: Agina kuća Lendite Zeqiraj (hrvatski producent je Woof Films) te Bog postoji, njeno ime je Petrunija Teone Strugar Mitevske (hrvatska producentica je Zdenka Gold, Spiritus movens). 

Posjetitelji festivala u Luksemburgu imat će priliku pogledati i dugometražni dokumentarni film Kuća Male Zvijezde Slađane Lučić u sekciji Cinédocs, u sklopu posebnog programa koji se odvija 6. listopada pod nazivom CinEast's Women's Event, a nakon filma, protagonistica Nudžejma Softić sudjelovat će u debati 'Break Your Own Walls' zajedno sa šveđankom Caroline Mohr, motivacijskom govornicom i bivšom igračicom golfa. 

Znanstveno fantastični film za djecu Moj dida je pao s Marsa na festivalu se prikazuje u programu namijenjenom djeci i mladima, Cinéyouth. 

Program Maraton kratkometražnih igranih filmova (Short Fiction Marathon - South) na rasporedu je u subotu 12. listopada, a u sklopu njega prikazat će se film Tina redateljice Dubravke Turić te Fence/Gardhi Lendite Zeqiraj nastao u kosovsko-francusko-hrvatskoj koprodukciji (hrvatski koproducent je Woof Films).

U sekciji Maraton kratkometražnih dokumentarnih filmova (Short Documentary Films Marathon), 17. listopada prikazuju se filmovi Mačka je uvijek ženska Martine Meštrović i Tanje Vujasinović te Mjesto odakle vam pišem pisma Nikoline Bogdanović

Tri hrvatska naslova zastupljena su u programu Maraton kratkometražnih animiranih filmova (Short Animated Films Marathon) koji je na rasporedu 5. listopada: Udahnut život Ivane Bošnjak i Thomasa JohnsonaDemonstracija briljantnosti u 4 čina Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova te manjinska koprodukcija Toomas ispod doline divljih vukova Chintis Lundgren (hrvatski producent je Jadranska animacija).

CineEast se održava od 2008. svakog listopada na nekoliko lokacija diljem Velikog Vojvodstva Luksemburg. Na ovogodišnjem, 12. izdanju u 18 dana bit će prikazano 65 dugometražnih i više od 50 kratkometražnih filmovima iz 20 zemalja srednje i istočne Europe. Nagrade na festivalu dodjeljuje međunarodni žiri, žiri sačinjen od novinara te publika. 

Više detalja o festivalu možete pronaći na njegovoj službenoj stranici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.