Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski kratkometražni filmovi na festivalima u SAD-u i Francuskoj 

U natjecateljske programe 22. filmskog festivala Slamdance koji se u Park Cityju (Utah, SAD) održava od 22. do 28. siječnja uvršteni su animirani film Tu tamo redatelja Alexandera Stewarta i kratkometražni igrani film Zvjerka redateljice i scenaristice Daine O. Pusić, dok se u natjecateljskom programu studentskih filmova na 28. Međunarodnom festivalu europskog debitantskog filma u Angersu prikazuje igrani film Šake Jasne Nanut. Festival se u tom francuskom gradu održava od 22. do 31. siječnja. 

Animirani film Tu tamo nastao u produkciji zagrebačkog Bonobostudija na Slamdanceu prikazuje se u konkurenciji kratkometražnih animiranih filmova. Za ovaj autorski projekt Alexandera Stewarta animaciju supotpisuje Darko Masnec, koloriranje Ivan Košutić i Jelena Oroz, a miks zvuka Gideon Kiers. Producentica je Vanja Andrijević. Inače, ovaj se film nedavno plasirao i na filmski festival u Rotterdamu gdje se prikazuje odmah nakon Slamdancea. 

Zvjerka će biti prikazana u natjecateljskom programu kratkih igranih filmova. Scenarij i režiju potpisuje Daina O. Pusić, kameru Arthur Mulhern, a montažu Arttu Salmi, dok glavne uloge nose Marija Kohn i Doris Šarić-Kukuljica. Producentice su Anamaria Kapulica, Mirta Puhlovski i Liisa Juntunen. Podsjetimo, Zvjerka je na 13. Zagreb Film Festivalu nagrađena Zlatnim kolicima za najbolji kratkometražni film u programu Kockice. 

Također, napomenimo da će u sekciji Digital Bolex Fearless Filmmaking, među 14 filmova, biti prikazan kratki film redateljice Vanje Sviličić nastao u francusko-rumunjskoj koprodukciji. Riječ je o filmu Djevojka s brkovima koji govori o predrasudama zapadnjaka prema istočnjacima, kroz priču dvoje francuskih turista koji se izgube putujući kroz Rumunjsku. Film je premijerno prikazan na Silence on court! Film Festivalu, a ovo će mu biti sjevernoamerička premijera.

Filmski festival Slamdance predstavlja odvažne filmove i filmaše iz cijelog svijeta, a jedan od ciljeva mu je i poticanje nastavka razvoja njihove karijere u svim fazama kreativnog procesa. Festival otvara film Director’s Cut redatelja Adama Rifkina, a sve ostale detalje potražite na službenim stranicama Slamdancea

U sklopu natjecateljskog programa studentskih filmova, na 28. izdanju Međunarodnog festivala europskog debitantskog filma u Angersu, bit će prikazan kratki igrani film Šake Jasne Nanut koji je nastao u produkciji Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Uz Dadu Ćosića u filmu glume Goran Bogdan, Vedran Živolić, Damir Šaban i Zvonimir Jurić. Za kameru je bio zadužen Tomislav Sutlar, montažu potpisuje Tomislav Stojanović, a producent je Tibor Keser. Uz Šake u natjecateljskom, u popratnom programu koji predstavlja selekciju islandskog filma u srijedu 27. siječnja prikazat će se i nagrađivani islandsko-dansko-hrvatski film Vrapci redatelja Rúnara Rúnarssona nastao u koprodukciji s hrvatskom MP filmskom produkcijom. 

Festival u Angersu u svom programu prikazuje filmove iz zemalja EU uključujući i zemlje ‘nove’ Europe koje nisu njezine članice, a naglasak festivala je na europskom debitantskom filmu. Sve ostale detalje potražite na službenim stranicama festivala

Naslovne fotografije: scene iz filmova Tu tamo, Zvjerka; Djevojka s brkovima; Šake 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.