Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski kratkometražni filmovi na festivalima u Portugalu i Njemačkoj

Tri domaća naslova prikazuju se u sklopu Lisabonskog festivala animiranog filma Monstra, a isto toliko se nalazi u programu s projekcijama na otvorenom (Open Air program) Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u njemačkom Dresdenu. 

Studentski film animatorice Kate GugićCockpera, nastao u produkciji Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, uvršten je u natjecateljski program studentskog filma Lisabonskog festivala animiranog filma Monstra.

Cockpera je animirana opera nadahnuta Ezopovom basnom "Dva pijetla i orao", a film je do sada prikazan na mnoštvo festivala širom svijeta, među ostalima na Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Clermont-Ferrandu, Filmskom festivalu 'Black Nights' u Tallinnu, slovenskoj Animateci, zagrebačkom Animafestu te na festivalima u Los Angelesu, Palm Springsu, Hiroshimi, Ottawi i Uppsali. Film je osvojio nagradu ASIFA-e Hrvatske za najbolji studentski film u 2020. godini.

Osim Cockpere, u sklopu Monstre prikazuju se još dva hrvatska naslova: Mačka je uvijek ženska autorica Martine Meštrović i Tanje Vujasinović te Toomas ispod doline divljih vukova Chintis Lundgren, koji nastaje u hrvatskoj manjinskoj koprodukciji (hrvatski producent je Draško Ivezić, Jadranska animacija – Adriatic Animation). Potonji film bit će prikazan u listopadu ove godine, u sklopu projekcija "Best Of Short Films" posvećenim najboljim svjetskim kratkometražnim naslovima. Mačka je uvijek ženska je, pak, bio prikazan u sklopu predfestivalskih projekcija koje su se održale u travnju ove godine. 

Lisabonski festival animiranog filma Monstra traje od 21. srpnja do 1. kolovoza. Festival se odvija u kinodvoranama i na otvorenom diljem glavnog grada Portugala. Zemlja u fokusu ove godine je Belgija. Više o Monstri pronađite na službenoj stranici

Hrvatski animatori sa svojim radovima predstavljaju se i na njemačkom Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma Filmfest Dresden, koji traje od 13. do 18. srpnja. Sva tri domaća naslova prikazuju se u sklopu programa s projekcijama na otvorenom (Open Air program), u raznim tematskim blokovima. 

Arka Natka Stipanićeva dio je tematske cjeline Moć prirode (Power of Nature), Sve te senzacije u mom trbuhu  Marka Dješke pripada cjelini Oblici tijela (Body Shapes), a Pužić slikar Manuele Vladić-Maštruko se prikazuje u programu Obiteljski kratki – Životne priče (Life Stories).

Posjetitelji Open Air programa Filmfesta Dresden imaju prilike pogledati bogati filmski program raspoređen u 33 cjeline, sve do srijede, 14. srpnja. 

Međunarodni festival kratkometražnog filma Filmfest Dresden osnovan je 1989. godine, tik prije ujedinjenja Njemačke. Fokusira se na sve vrste kratkometražnog filma i kroz godine je postao jedan od najvažnijih festivala ove vrste u Njemačkoj. Više o festivalu pronađite na službenoj stranici

Naslovne fotografije: scene iz filmova Cockera; Mačka je uvijek ženska; Toomas ispod doline divljih vukova; Arka; Sve te senzacije u mom trbuhu; Pužić slikar

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.