Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski kratkometražni filmovi na festivalima diljem svijeta

Pet hrvatskih kratkometražnih filmova ovog će tjedna biti prikazano na festivalima u brazilskom Rio de Janeiru, britanskom Yorku, španjolskoj Alcali i libanonskom Louaizeu.

Na Međunarodnom festivalu kratkometražnih filmova u Rio de Janeiru - Curta Cinema, koji se održava od 5. do 12. studenog, bit će prikazani nagrađivani film Kokoška redateljice Une Gunjak te eksperimentalni film A.D.A.M. Vladislava Kneževića. Kokoška priča o djevojčici Selmi koja u opkoljenom Sarajevu dobija kokoš na poklon, dok je A.D.A.M. eksperimentalni film o autonomnoj bespilotnoj letjelici za rudarsko istraživanje asteroida koja počinje samostalno djelovati i odbijati svaku komunikaciju s operaterima satelitske tvrtke koji je pokušavaju pratiti.

Na Festivalu kratkometražnog filma Aesthetica koji se od 6. do 9. studenog održava u Yorku u Velikoj Britaniji, bit će prikazani Pragovi redateljice Dijane Mlađenović. Film govori o nasilnim deložacijama 'nepodobnih', mahom građana srpske nacionalnosti, iz njihovih stanova za vrijeme rata u Hrvatskoj.

Na 44. festivalu španjolskog i europskog kratkometražnog filma ALCINE, koji će se održati u Alcali kraj Madrida od 7. do 14. studenog, bit će prikazan film Ko da to nisi ti redatelja Ivana Sikavice. Film otkriva večernju situaciju dva para koju je zabilježila snimka malene kućne kamere. Parovi slušaju maštarije svojih partnera koje ih uzbuđuju, ali ih poslije deprimira pomisao o čemu su oni zapravo razmišljali.

Naposlijetku, na Međunarodnom festivalu Notre Dame University koji će se održati u libanonskom gradu Louaizeu od 9. do 16. studenog, bit će prikazan film Lili na mjesecu redateljice Dorotee Vučić. Film govori o djevojčici Lili čije su noći ispunjene jezom. Svake noći u njezinu sobu ulazi Čudovište, a ona ne može zvati roditelje u pomoć jer je prestala govoriti.

Naslovne fotografije: plakat filma Ko da to nisi ti; Kokoška; A.D.A.M.; Pragovi; Lili na mjesecu

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.