Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski kratkometražni film na festivalu u Winterthuru

16. Međunarodni festival kraktometražnog filma u Winterthuru u svome fokusu ima kratkometražni film zemalja bivše Jugoslavije, dok se Zašto slonovi? Marka Meštrovića nalazi u međunarodnom natjecateljskom programu.

Kratkometražni film iz balkanskih zemalja u žarištu je popratnog programa ovogodišnjeg 16. Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Winterthuru (Internationalen Kurzfilmtage Winterthur), koji se održava od 6. do 11. studenog. Pojam Balkana pritom podrazumijeva zemlje bivše Jugoslavije, čije se kinematografije predstavljaju u povijesnoj perspektivi, ali i selekcijom iz recentne produkcije igranog, animiranog, dokumentarnog i eksperimentalnog filma.

Uz Dušana Makavejeva, Karpa Godinu i druge istaknute autore iz regije, dominiraju hrvatski modernistički inovatori, eksperimentatori i dokumentaristi iz 1960-ih i 1970-ih godina: preko Vladimira Peteka sa Sretanjem (1963), preko Ante Babaje (Tijelo, 1965), do Lordana Zafranovića (Ljudi /u prolazu/, 1967), Krste Papića (Kad te moja čakija ubode, 1968; Specijalni vlakovi, 1972), Zorana Tadića (Amerikanka, 1970) i Petra Krelje (Recital, 1972).

Drugi retrospektivni program Kino Balkan danas usmjeren je na noviju produkciju i aktualnije balkanske teme kao što su potraga za identitetom, društvene promjene ili suočavanje s ratnom prošlošću Balkana, a hrvatski kratki film zastupaju dokumentarac Tri Gorana Devića (2008), animacije Marka Meštrovića (Nespavanje ne ubija, 2010) i Danijela Šuljića (U lancima, 2011) te igrani filmovi Pink Express Ivana Livakovića (2010) i višestruko nagrađivani Tulum Dalibora Matanića iz 2009.

Uz Želimira Žilnika i Karpa Aćimovića Godinu, kroz programe autorskih retrospektiva bit će predstavljen hrvatski eksperimentator Ivan Ladislav Galeta, a organizirane su i panel diskusije na temu položaja kratkometražnog filma u kinematografijama balkanskih zemalja. Spomenimo i to da je hrvatski film prisutan i u natjecateljskom programu festivala, gdje se Zašto slonovi? Marka Meštrovića natječe za glavnu nagradu.

Više informacija potražite na službenim stranicama festivala.

Naslovna fotografija: Zašto slonovi?

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.