Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski kratkometražni animirani filmovi na festivalima u Švedskoj i Španjolskoj 

Hrvatski filmovi dio su programa dva prestižna europska festivala posvećena kratkom metru: dva se naslova predstavljaju na festivalu kratkometražnog filma u švedskoj Uppsali, a jedan je u konkurenciji festivala kratkometražnog i dokumentarnog filma u španjolskom Bilbau. 

Kratkometražni lutka film autora Brune Razuma Vidiš li ih ti? prikazuje se u međunarodnom natjecateljskom programu 40. izdanja Festivala kratkometražnog filma u Uppsali, koji se održava od 25. do 31. listopada. Vidiš li ih ti? dio je programskog bloka "Duhovi u staklu" (Ghosts in the Glass). 

Djelo Brune Razuma domaćoj se publici predstavilo na ovogodišnjem Animafestu, gdje je osvojio nagradu za najbolji film u Natjecanju hrvatskog filma. Film, koji nastaje u produkciji Zagreb filma (producent je Vinko Brešan), se od tada prikazao na nizu regijskih i europskih festivala poput Supertoona, Anibara, Balkanime i Filmskog fronta. 

Osim toga, u švedskoj se Uppsali prikazuje i animirani film Sve te senzacije u mom trbuhu autora Marka Dješke i to u sklopu programa "Queer", na kojem se prikazuje sedam najboljih svjetskih naslova LGBTQ tematike. Film Marka Dješke premijerno se prikazao na prošlogodišnjem Anibaru, a nakon toga "proputovao" je svijet, prikazavši se na festivalima u Španjolskoj, Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Turskoj, SAD-u, Kanadi i mnogim drugim zemljama. Film također broji brojne nagrade i priznanja, od kojih su posljednje posebna priznanja na filmskom festivalu kanarskog otoka Lanzarote te na festivalu MIX Milano. 

Uz to, članica međunarodnog žirija koji odlučuje o najboljem filmu natjecateljskog programa je hrvatska filmašica Inja Korać, selektorica Motovunskih kratkih, producentica programa Industry Zagreb Film Festivala, programska koordinatorica i selektorica Motovun Film Festivala (Motovunski kratki i Buzz@teen) te selektorica i edukatorica za Beldocs festival. 

Festival kratkometražnog filma u Uppsali ove godine slavi 40. rođendan. Radi se o najvećem švedskom festivalu te vrste te o jednom od najvažnijih festivala kratkog filma u Europi. Pobjednički naslovi međunarodne i nacionalne konkurencije automatski postaju kvalificirani kandidati za nominaciju za nagradu Oscar, kao i za nagradu Europske filmske akademije i nagradu Britanske filmske akademije filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA). 

Hrvatski kratkometražni film u studenom se prikazuje na još jednom europskom festivalu čiji se pobjednički filmovi automatski kvalificiraju za nominaciju za Oscara. Riječ je o Međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u španjolskom Bilbau – Zinebi, čije se 63. izdanje održava od 12. do 19. studenog. 

Sjene, koje se prikazuju u glavnom natjecateljskom programu festivala, alegorijska su priča o borbi s vlastitim demonima prikazana neobičnom kombinacijom 2D i stop-animacije. Film nastaje u produkciji Kreativnog sindikata, a producent je Igor Grubić. Svoju je domaću premijeru imao na ovogodišnjem Animafestu, a međunarodnu ima ovih dana na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Banjaluci. 

Zinebi je najveći međunarodni festival u kategoriji dokumentarnog i kratkometražnog filma u Španjolskoj, a posvećen je promociji autora koji tek počinju svoje karijere. Festival od 1974. godine posjeduje priznanje FIAPF-a (Međunarodnog saveza udruženja filmskih producenata), a osim za nagradu Oscar, pobjednički naslovi također su kvalificirani za nominacije za BAFTA-u, Europsku filmsku nagradu i Nagradu Goya španjolske Akademije filmske umjetnosti i znanosti. 

Naslovna fotografija: kolaž (scene iz filmova - slijeva nadesno - Vidiš li ih ti?; Sve te senzacije u mom trbuhu; Sjene)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.