Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski igrani i animirani filmovi na festivalu u Tallinu

Na 20. izdanju “Black Nights” filmskog festivala u Tallinu i njegovim nezavisnim paralelnim sekcijama (Just film posvećen djeci i mladeži, Animated Dreams posvećen animaciji te Sleepwalkers posvećen kratkom metru), koji se u glavnom gradu Estonije održava od 11. do 27. studenog, prikazuje se niz hrvatskih filmova i manjinskih koprodukcija. 

Nenatjecateljski program Panorama festivala “Black Nights” prikazuje dva domaća dugometražna ostvarenja, igrane filmove S one strane Zrinka Ogreste i Ustav Republike Hrvatske Rajka Grlića, dok su u program Forum uvrštene hrvatske manjinske koprodukcije Sieranevada Cristija Puiuja i Kuća drugih Russudan Gluridze. Potonji se naslov prikazuje i u sklopu programa Across The Line, koji predstavlja filmove mladih autora koji promišljaju okolnosti u kojima se nalaze različite europske nacije, a koji će biti prikazan u još pet zemalja (Španjolska, Austrija, Italija, Portugal i Francuska).

U paralelnoj sekciji Just Film, koji prikazuje filmove namijenjene djeci i mladeži, u posebnom programu Dječja prava prikazuje se debitantski dugometražni film Trampolin redateljice Zrinke Katarine Matijević.

Sekcija Animated Dreams prikazuje niz domaćih naslova. U glavnom natjecateljskom programu prikazuju se Dota Petre Zlonoge i manjinske koprodukcije Noćna ptica Špele Čadež te Putujuća zemlja Ivana Bogdanova i  Vessele Dantcheve, koja je također uvrštena u natjecateljski program Shut up! namijenjen ostvarenjima koja ne sadržavaju dijalog ili sinkronizaciju. U istom programu natječe se i film Tu tamo Alexandera Stewarta.

Također, u programu Panorama prikazuje se Stakleni čovjek Danijela Šuljića, dok se Satiemania Zlatka Gašparovića iz 1976. godine prikazuje u popratnom programu Carte Blanche, posvećenih ostvarenjima na temu glazbe, a Vučje igre Jelene Oroz u sklopu programa Višegradski talenti.

Dobitnik Europske filmske nagrade za najbolji kratkometražni film 2015. godine, Piknik Jure Pavlovića, također se prikazuje u Tallinu, u paralelnoj sekciji Sleepwalkers, u programu Short matters!. 

“Black Nights” je najvažniji filmski festival na Baltiku, a osim u Tallinu održava se i u drugom najvećem estonskom gradu Tartuu. Ove će godine prikazati više od 250 dugometražnih ostvarenja iz 70 zemalja svijeta, a više informacija potražite na ovoj poveznici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.