Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski glumci u filmovima službene konkurencije 60. Berlinalea

Ove godine na 60. međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu koji će se održati od 11. do 21. veljače 2010. u službenoj se konkurenciji prikazuju tri filma u kojima su hrvatski glumcij odigrali glavne uloge: Žuti mjesec (Lana Barić, Marija Škaričić), Na putu (Zrinka Cvitešić, Leon Lučev, Nina Violić, Marija Kohn) i Sahada, film mladog afganistanskog redatelja Burhana Quarbanija u kojem jednu od glavnih uloga tumači Marija Škaričić.

U kratkometražnoj konkurenciji ovogodišnjeg Berlinalea Lana Barić nastupa u Žutom mjesecu Zvonimira Jurića u kojem tumači lik trudne žene koja ugošćuje novopridošlu susjedu koju tumači Marija Škaričić, čiji se trenuci uz kavu pretvaraju u vrlo neobičan susret. Za tu je minijaturu Lana Barić na prošlogodišnjem Festivalu igranog filma u Puli nagrađena Brezom za najbolju debitanticu. 

Marija Škaričić čija je glumačka kvaliteta prepoznata izvan granica Hrvatske još 2006. godine kada je zaigrala u švicarsko-njemačkoj koprodukciji Gospođica Andreje Štake, a za koju je nagrađena Srcem Sarajeva, još jednu potvrdu da je glumica velikog međunarodnog potencijala dobila je prošle godine kada je pozvana da odigra jednu od glavnih ženskih uloga u njemačko-turskoj koprodukciji Shahada (Vjera) debitanta Burhana Quarbanija koja će se ove godine prikazati u Službenom natjecateljskom programu Berlinalea.

Film progovara o tri mlada muslimana koji žive i rade u Berlinu, a čije se sudbine isprepletene tradicionalnim shvaćanjima i nametnutim suvremenim, zapadnjačkim načinom života. Marija Škaričić glumi lik Lejle, muslimanke koja nekoliko godina nakon što je bila teško ranjena od strane policajca Ismaela (tumači ga Carlo Ljubek) ponovno doživi susret s njim.

Sličnom tematikom, odnosom vjere, tradicije i suvremenog života, bavi se i hrvatska koprodukcija Na putu Jasmile Žbanić u kojem su zaigrala čak tri hrvatske glumice i jedan glumac. Glavni ženski lik Lune u filmu tumači Zrinka Cvitešić koja će se ove godine na Berlinaleu predstaviti i kao jedna od najboljih mladih europskih glumica u usponu u sklopu programa Shooting Stars 2010. Amara, Luninog životnog pratnera, u filmu je odigrao Leon Lučev kojemu ovo nije prvo pojavljivanje u stranim koprodukcijama kao niti u filmovima koji su zaigrali u konkurenciji Berlinalea. Naime, Lučev je glumio u Svjedocima Vinka Brešana prikazanim u Službenoj konkurenciji 2004. godine, dok se je s Grbavicom Jasmile Žbanić na Berlinu pojavio 2006. Prošle godine odigrao je manju ulogu u njemačkom filmu Oluja Hansa-Christiana Schmida koji se također natjecao za Zlatnog medvjeda. Svakako treba napomenuti kako su se Leon Lučev i njegova producentska kuća Produkcija Živa našli i u ulozi koproducenta filma Na putu. U manjim ulogama u filmu se pojavljuju Nina Violić kao Lunina prijateljica Lejla te Marija Kohn u ulozi Lunine bake.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.