Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi u Vilniusu

U sklopu 19. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Vilniusu „Kino pavasaris“, koje se održava od 20. veljače do 5. ožujka, bit će prikazano sedam recentnih ostvarenja hrvatske kinematografije, od toga tri u konkurenciji – Obrana i zaštita Bobe Jelčića, Kutija Nebojša Slijepčevića i Pragovi Dijane Mlađenović.

Film Obrana i zaštita redatelja i scenarista Bobe Jelčića konkurira za glavnu nagradu festivala u natjecateljskom programu New Europe – New Names koji prikazuje recentna ostvarenja kinematografija Srednje, Istočne i Jugoistočne Europe. Obrana i zaštita apsolutni su pobjednik Festivala igranog filma u Puli sa sedam Zlatnih Arena, a do danas je ovaj film na raznim europskim i svjetskim festivalima sakupio preko 20 nagrada. Posljednja u nizu glavna je nagrada u igranoj konkurenciji Međunarodnog filmskog festivala i foruma o ljudskim pravima u Ženevi, koji se održavao od 7. do 16. ožujka.

Pragovi Dijane Mlađenović i Kutija Nebojše Slijepčevića među 30 su europskih filmova koji se natječu u kratkometražnoj konkurenciji Vilniusa.


Pragovi Dijane Mlađenović

U popratnim programima litavska će publika u selekciji Otkrića (Discoveries) moći vidjeti talijansko-hrvatsku koprodukciju TIR Alberta Fasula, pobjednika Međunarodnog filmskog festivala u Rimu 2013., a u selekciji Izbor kritičara (Critics' Choice) slovačko-češko-hrvatske Baršunaste teroriste, koji su osvojili nagradu publike u programu Forum na 64. Berlinaleu. U revijalnim programima tu je naš ovogodišnji dokumentarni kinohit Gangster te voli, još jedan film Nebojše Slijepčevića, te kratkometražna komedija Teleport Zovko Predraga Ličine.

Vilnius IFF „Kino pavasaris“ najznačajniji je i najposjećeniji filmski događaj u Litvi, koji se sastoji od preko 20 festivalskih programa čiji je fokus na kinematografijama zemalja tzv. Nove Europe. Više o čitavom programu festivala i filmovima možete pronaći na službenim stranicama.
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.