Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi u programu 62. međunarodnog filmskog festivala u Berlinu i na European Film Marketu

Jedan od najvećih svjetskih i europskih filmskih festivala, 62. međunarodni filmski festival u Berlinu, održat će se od 9. do 19. veljače 2012. godine.

Hrvatska manjinska koprodukcija, dugometražni igrani film Parada redatelja i scenarista Srđana Dragojevića, u kojem su zapažene uloge ostvarili Dejan Aćimović i Bojan Navojec, uvršten je u službeni program PANORAMA 62. Berlinalea. Panorama je program posvećen međunarodnom autorskom filmu i strastvenoj, kritičnoj i angažiranoj publici. U tri programske sekcije Panorame – Glavnoj sekciji, Panorama Dokumente i Panorama Special prikazat će se ukupno 53 naslova.

Parada se tako našla u društvu novih dugometražnih filmova poznatih svjetskih redatelja kao što su Tony Gatlif (Indignados), Volker Schlöndorff (La mer à l'aube / Calm At Sea), Cao Hamburger (Xingu), Pen-ek Ratanaruang (Fon Tok Kuen Fah / Headshot) i Teona Strugar Mitevska (The Woman Who Brushed Off Her Tears) i Alekseja Mizgireva (Glasses).

Parada je film nastao u koprodukciji četiriju zemalja – Srbije, Hrvatske, Makedonije i Slovenije i nakon izlaska ubrzo je postao veliki regionalni hit prikupivši pola milijuna gledatelja u kinima Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije.

Predstavnici Hrvatskog audiovizualnog centra bit će prisutni i na jednom od najvećih svjetskih filmskih sajmova, EUROPEAN FILM MARKETU. U okviru sajma, održat će se MARKET PROJEKCIJE dugometražnih igranih filmova recentne produkcije Josef (2011.), Ćaća (2011.), Korak po korak (2011.), Mrak (2011.), 7sex7 (2011.), Fleke (2011.), Lea i Darija (2011.) i Noćni brodovi (2012.) te dokumentarnih filmova Oblak (2011.), Zemlja znanja (2011.), Ratni reporter (2011.) i Kralj (2011.) koji će svoju svjetsku premijeru doživjeti na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Solunu.

HAVC će u Berlinu biti prisutan na štandu 116 na prvom katu muzeja Martin-Gropius-Bau gdje se mogu dobiti informacije o hrvatskim filmovima, promotivni materijali te može zatražiti sastanak s predstavnicima Centra. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.