Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi u natjecateljskom i fokus programu festivala u Nici

Petnaesto izdanje Festivala kratkometražnog filma u Nici, koji se održava od 9. do 16. listopada, ove godine u svom natjecateljskom i popratnom programu donosi niz hrvatskih naslova. Tako će A.D.A.M. Vladislava Kneževića i Odessa/Stairs/1925/2014 Dalibora Martinisa biti prikazani u natjecateljskom programu eksperimentalnih filmova, dok će popratni fokus program publici predstaviti 18 nagrađivanih kratkometražnih hrvatskih filmova. U sklopu fokus programa gosti festivala pretpremijerno će vidjeti i nagrađivani Zvizdan Dalibora Matanića.

A.D.A.M. Vladislava Kneževića i Odessa/Stairs/1925/2014 Dalibora Martinisa bit će prikazani u selekciji 23 naslova u natjecateljskom programu eksperimentalnih filmova. Oba su filma prikazana na nizu međunarodnih festivala, gdje su i ovjenčani nagradama: Martinisov film proglašen je najboljim na 12. Festivalu kratkometražnih filmova u Bogoti, dok je Kneževićev A.D.A.M. dobitnik nagrade Oktavijan u kategoriji eksperimentalnog filma, koju dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara.

U fokus programu na hrvatski film, koji je organiziran u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom, bit će prikazano 18 kratkometražnih naslova, uz pretpremijerno prikazivanje nagrađivanog dugometražnog filma Zvizdan Dalibora Matanića. U fokus programu bit će prikazani animirani i igrani 'kratkiši', neki otprije poznati publici festivala - poput Gladi Petre Zlonoge ili Prve dame Dubrave Barbare Vekarić, koji su prikazani u natjecateljskom programu 2014. i 2012. godine i čijim će projekcijama nazočiti i autorice, ili Matanićevog Tuluma, koji je 2010. godine u Nici ovjenčan nagradom za najbolju glumicu. Uz ove, na programu su i igrani filmovi Tlo pod nogama i Kurvo! Sonje Tarokić, Zimica Hane Jušić, Daniil Ivanoviču, slobodan si Petre Zlonoge, Kokoška Une Gunjak, Mezanin Dalibora Matanića te animirani Soba Ivane Jurić, Razgovor Ane Horvat, Bla Martine Meštrović, Uvijek ili nikad Jelene Oroz, Levitacija Marka Meštrovića, Mačka Gorana Stojnića, Dream Myself Away Josipa Žuvana, Crash Test Pig Stjepana Mihaljevića i Dove sei, amor mio Veljka Popovića.

Festival u Nici pokrenut je 2000. godine, a u svom 15. izdanju donosi 82 filma podijeljena u četiri natjecateljska programa. Svake godine festival u fokus programu predstavlja i jednu zemlju te donosi tematske blokove dokumentaraca, glazbenih spotova ili filmova detektivskog žanra u programu 'Polar Express'. Više informacija o festivalu i rasporedu prikazivanja filmova potražite na ovoj poveznici.

Naslovne fotografije: Odessa/Stairs/1925/2014; A.D.A.M.  

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.