Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi u natjecateljskim programima 66. Taormina Film Festivala 

U natjecateljskim programima 66. izdanja festivala koji se održava u gradu Taormina na Siciliji prikazuju se dva hrvatska filma – igrani Mater Jure Pavlovića te igrano-dokumentarni Dnevnik Diane Budisavljević Dane Budisavljević. Taormina Film Festival održava se od 11. do 19. srpnja.  

Dugometražni prvijenac redatelja i scenarista Jure Pavlovića Mater uvršten je u natjecateljski program igranog filma 66. Taormina Film Festivala. Film je svoju svjetsku premijeru imao krajem prošle godine na 'Black Nights' filmskom festivalu u Tallinnu, a hrvatsku početkom srpnja ove godine na Festivalu mediteranskog filma Split.

Radnja filma prati Jasnu koja nakon mnogo godina putuje iz Njemačke prema svojemu rodnom selu u južnoj Hrvatskoj kako bi svoju oboljelu staru majku Anku potajno premjestila u starački dom.

Uloge u filmu imaju Daria Lorenci-Flatz, Neva Rošić, Vera Zima, Anka Vučković, Marijo Jurković i mnogi drugi. Za kameru je bila zadužena Jana Plećaš, koja je radila i scenografiju, a film su montirali Jure Pavlović i Dragan Von Petrovic. Zvuk je oblikovao Martin Semenčić, a kostimografiju potpisuje Katarina Zaninović

Mater nastaje u produkciji hrvatske Sekvence (Bojan Kanjera i Jure Pavlović) te koprodukciji srpskog Wake Up Film & Video Productiona (Biljana Tutorov), francuskog Les Films de l'oeil sauvage (Quentin Lauren) te bosanskohercegovačkog Udruženja Novi Film (Srđan Šarenac). 

U sklopu natjecateljskog programa dokumentarnog filma prikazuje se Dnevnik Diane Budisavljević Dane Budisavljević. Film je premijeru imao na prošlogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, a nedavno je prikazan i na Filmskom festivalu jugoistočne Europe SEEfest. Dnevnik Diane Budisavljević, koji je nastao u produkciji kuće Hulahop te koprodukciji slovenske kuće December te srpske This and That Productions, dosad je osvojio više od 15 nagrada, a autorica Dana Budisavljević nedavno je primila godišnju Nagradu 'Vladimir Nazor' u području filmske umjetnosti. 

Dio glavnog programa Taormina Film Festivala bit će prikazan online, putem streaminga na platformi MYmovies.it, a dio će se održati na otvorenom, u grčkom amfiteatru, u kojem će biti i svečano zatvaranje uz proglašenje pobjednika, 19. srpnja. Posebnu festivalsku nagradu Taormina Arte Award za izvrsnost u filmskoj umjetnosti dobio je glumac Nikolaj Coster-Waldau. Na festivalu će 40 filmova imati talijanske, osam svjetske te osam međunarodne premijere. 

Više o Taormina Film Festivalu možete pronaći na službenoj stranici

Naslovne fotografije: vizual Taormina Film Festivala; scene iz filmova Mater, Dnevnik Diane Budisavljević

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.