Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi u natjecateljskim programima 28. Sarajevo Film Festivala

U Natjecateljskim programima 28. Sarajevo Film Festivala ukupno će se prikazati 51 film, od kojih je deset iz Hrvatske. Festival se ove godine odvija od 12. do 19. kolovoza. 

Spomenutih 51 naslova u utrci je za nagrade Srce Sarajeva. U četiri natjecateljske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – 20 filmova će zabilježiti svjetsku, osam međunarodnu, jedan europsku, 21 regionalnu i jedan bosanskohercegovačku premijeru.

Program obuhvaća filmove i autore iz Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Cipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunjske, Srbije, Slovenije, Turske i Ukrajine.

Ove godine selekcijski tim pod vodstvom Izete Građević, kreativne direktorice Sarajevo Film Festivala, pogledao je 751 film: 160 dugometražnih igranih, 211 dokumentarnih, 240 kratkih i 140 studentskih. 

U natjecateljskom programu igranog filma prikazuje se osam naslova, od kojih su dva hrvatska. Jedan od njih je film Sigurno mjesto Juraja Lerotića koji će svjetsku premijeru imati na Filmskom festivalu u Locarnu početkom kolovoza. Film je nastao u produkciji tvrtke Pipser, a producentica filma je Miljenka Čogelja, dok su koproducenti Zelena zraka (Saša Ban i Nevenka Sablić). Film je nastao u suradnji sa slovenskom produkcijom December.

Svjetsku premijeru u istom natjecateljskom programu imat će debitantsko ostvarenje redatelja Dominika Menceja, Jahači, koje nastaje u koprodukciji Slovenije, Hrvatske, Srbije i Italije, Bosna i Hercegovine (hrvatski koproducent je kuća Antitalent). 

U sklopu natjecateljskog programa dokumentarnog filma svjetsku premijeru imat će kratkometražni dokumentarno-eksperimentalni film Silvestra Kolbasa, Tvornica filmova. Međunarodnu premijeru u istom programu imat će, također kratkometražni, film Babajanja autora Ante Zlatko Stolice i producenata Tibora Kesera i Vanje Jambrović (Restart). 

U natjecanju dokumentarnog filma prikazuje se i dugometražni rad Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski, Veće od traume. Film je producirala Mirta Puhlovski za Metar60. Svoju će BiH premijeru na Sarajevo Film Festivalu u istom programu imati i Muzej revolucije Srđana Keče, koji ga je i producirao za Uzrok, uz Vanju Jambrović (Restart), u suradnji s koproducentima Lukásom Kokesom (češki Nutprodukce), Hrvatskom radiotelevizijom i Al Jazeera Documentary Channelom (Katar). 

Svjetsku premijeru u natjecanju dokumentarnog filma imat će hrvatsko-mađarska koprodukcija Gosti fortune mađarskog redatelja Mátyása Kálmána. Hrvatski koproducenti su Bojan Kanjera (Peglanje snova) i Tibor Keser. 

Jedan će hrvatski film imati svjetsku premijeru u natjecanju kratkometražnog filma. Riječ je o Baniji Nebojše Slijepčevića koja nastaje pod okriljem UO Paradoks, dok su producenti Nebojša Slijepčević i Tibor Keser. Osim Srca Sarajeva, najbolji naslov ovog natjecanja bit će kandidat za nominaciju za Europsku filmsku nagradu u kategoriji kratkometražnog filma. 

U sklopu natjecateljskog programa koji je posvećen studentskim filmovima prikazuje se 11 naslova, od kojih su dva hrvatska: Moj Nikola Martine Marasović te Nije zima za komarce Josipa Lukića i Klare Šovagović (ADU). Oba filma će u spomenutom programu imati svoje svjetske premijere. 

Cijeli popis filmova iz svih natjecateljskih sekcija 28. Sarajevo Film Festivala nalazi se OVDJE

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.