Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi u Nancyju: fokus program i dva naslova u konkurenciji

Ovogodišnje, 29. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u francuskom Nancyju, koje se održava od 25. kolovoza do 3. rujna, uključuje program u kojem se predstavljaju hrvatski filmski klasici i recentni naslovi, a dva hrvatska filma prikazuju se u sklopu konkurencije festivala, kao i jedna manjinska koprodukcija. 

Festival u Nancyju publici će predstaviti pregršt hrvatskih filmova raznih rodova i vrsta. Program posvećen hrvatskom filmu dio je festivalske Panorame, a broji čak sedam dugometražnih filmova i šest kratkometražnih

Među igranim naslovima nalazi se hrvatski klasik H-8 Nikole Tanhofera (1958.), a tu su i: Sonja i bik Vlatke Vorkapić (2012.), Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić (2016.) i Ustav Republike Hrvatske Rajka Grlića (2016.), te Kratki izlet Igora Bezinovića (2017.), kao i dokumentarni Gangster te voli Nebojše Slijepčevića (2013.) i Veće od traume Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski (2022.).

Kratkometražni filmovi uvršteni u program su: Oscarom nagrađeni animirani film Surogat Dušana Vukotića (1961.), zatim Psychographic Branka Faraca (2022.), Pozdrav suncu Darka Masneca (2022.), Sjeti se kako sam jahala bijelog konja Ivane Bošnjak Volda i Thomasa Johnsona Volde (2022.), Republika Antonie Begušić (2023.) i Aleph Slobodana Tomića (2023.).

Program je realiziran u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom.

Osim toga, dva su filma uvrštena u redovni program, odnosno u natjecateljske sekcije. Kratkometražni animirani film 11 Vuka Jevremovića prikazuje su sklopu međunarodne konkurencije, a u sekciji filmova za djecu prikazuje se, također animirani film, Glazbene čarapice Ane Horvat. U dokumentarnoj sekciji je dugometražna manjinska hrvatska koprodukcija Dosje Labudović: Nesvrstani Mile Turajlić (hrvatski koproducenti su Tibor Keser i Vanja Jambrović, Restart).

Međunarodni filmski festival u Nancyju ove se godine održava 29. put, a film otvaranja festivala je višestruko nagrađivani igrani film Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić. Na festivalu će gostovati i svoje filmove predstaviti i hrvatski filmaši: Ante Tomić kao koscenarist filma Ustav Republike Hrvatske, Nebojša Slijepčevič kao redatelj i koscenarist dokumentarnog filma Gangster te voli te Vedrana Pribačić i Mirta Puhlovski koje će, osim što će predstaviti svoj film Veće od traume, imati uloge članice žirija ovogodišnjeg festivala. 

Svi detalji o programua festivala u Nancyju mogu se pronaći u online brošuri na službenoj stranici festivala. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.