Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi u konkurenciji 45. Annecyja

U natjecateljskom programu kratkometražnog filma Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju prikazuje se film Sve te senzacije u mom trbuhu Marka Dješke, a u kategoriju studentskog filma uvrštena je Kula Sunčane Brkulj. Osim toga, hrvatski radovi dio su natjecateljskog programa za namjenske filmove. Ovogodišnje, 45. izdanje festivala u Annecyju, odvija se u hibridnom obliku, od 14. do 19. lipnja. 

"Izrazito mi je drago što je moj film uvršten u program kratkog filma na međunarodnom festivalu Annecy! Veselim se tome jer pridodaje i velik značaj temi transrodnosti koja je zastupljena u toj animirano-dokumentarnoj formi. Radi se o biografiji stvarne transrodne djevojke iz Hrvatske i njezinom odrastanju u ovom netolerantnom okruženju. Nadam se da će moj film potaknuti razmišljanja o toj temi, posebno jer je sveprisutna, iako slabo zastupljena u medijima. Sudjelovanje u programu Annecyja bitno je i za moju redateljsku karijeru, s obzirom na to da se radi o jednom od najznačajnijih festivala u Europi i svijetu.", rekao je tim povodom autor filma Sve te senzacije u mom trbuhu, Marko Dješka

Film tematizira tranziciju Matie iz muškarca u ženu dok pokušava pronaći iskrenu intimnu vezu s heteroseksualnim muškarcem. Animaciju, osim Marka Dješke, potpisuju i Draško Ivezić, Laura Martinović, David Lovrić i Hana Tintor, koja je radila i dizajn. Film je montirao Marko Dješka, zvuk je oblikovao Pedro Marinho, a glazbu za film su radili Sofie Birch i Gustavo Lima

Sve te senzacije u mom trbuhu nastao je u produkciji Adriatic Animationa (producent je Draško Ivezić) i koprodukciji s portugalskim BAP animation studijem. Film je svoju svjetsku premijeru imao na prošlogodišnjem Međunarodnom festivalu animiranog filma Anibar, gdje je osvojio i nagradu za najbolji film u konkurenciji filmova iz regije, a na Animafestu Zagreb iste je godine nagrađen posebnim priznanjem. 

Osim filma Marka Dješke, na 45. Annecyju prikazuje se i Kula autorice Sunčane Brkulj, u natjecateljskom programu studentskog filma. Film je spoj raznih animacijskih tehnika (rukom crtana animacija, lutka film, stop-animacija), a govori o 'jednoj maloj civilizaciji koja se kreće prema gore, dok prolaze godine i godine'. Brkulj je Kulu napravila uz pomoć mentora Daniela Šuljića, a glazbu za film potpisuje grupa The Recks.

"Nevjerojatno je biti dijelom festivala u Annecyju, a još je više nevjerojatno kad se to dogodi dvije godine za redom. Malo je reći da nisam očekivala takav uspjeh, i jako mi je velika čast! Nadam se i tome da ću biti u prilici doživjeti fizičko izdanje festivala, za razliku od prethodnog koji je bio premješten u digitalni prostor. Oba moja studentska filma sam napravila samostalno i bez financija, i nadam se da ovo može biti potvrda da filmovi amaterske izrade mogu stajati uz velike europske škole, ako ne po ispoliranosti, onda bar po unikatnosti," rekla je Sunčana Brkulj čiji se studentski film I'm Not Feeling Very Well prošle godine također prikazao u studentskom natjecanju ovog prestižnog festivala. 

Uz to, u natjecateljski program za namjenske filmove uvršten je i najavni spot za 30. Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb kojeg potpisuje japanska umjetnica Yoriko Mizushiri te edukativni animirani video Zašto se ovo tijelo nije razgradilo? (Why Didn't This Body Decompose?) kojeg potpisuje hrvatski autorski tim Ivana Bošnjak i Thomas Johnson. Potonji film nastao je za platformu TED-Ed. 

Jedna od najpoznatijih i najcjenjenijih smotri animacije u svijetu, Međunarodni festival u Annecyju, s godinom dana zakašnjenja, slavi 60. obljetnicu, a ovo mu je 45. izdanje (festival se od 1960. do 1998. održavao svake dvije godine). 

Festival će se održati u hibridnom izdanju od 14. do 19. lipnja, a do sada je poznat 191 naslov iz natjecateljskih programa kratkometražnog, studentskog, TV i namjenskog filma. Natjecateljski programi namijenjeni dugometražnim filmovima te VR radovima bit će objavljeni naknadno. Cijelu, dosad poznatu, selekciju Annecyja možete pronaći ovdje

Osim filmskog programa, i ove godine se za vrijeme festivala odvija Međunarodni sajam animiranog filma (MIFA), od 15. do 18. lipnja. 

Naslovna fotografija: scene iz filmova Sve te senzacije u mom trbuhu, Kula

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.