Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi u Japanu

Prvi festival hrvatskih filmova u Japanu održat će se od 17. do 19. prosinca 2021. godine. Prikazat će se ukupno četiri dugometražna filma koji će se moći pogledati u Muzeju fotografije u Tokiju. 

Na rasporedu je ekranizacija renesansnog spjeva Ribanje i ribarsko prigovaranje Petra Hektorovića u režiji Milana Trenca, dugometražni animirano-eksperimentalni film Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa autora Dalibora Barića, komedija Stanislava Tomića Po tamburi koja se može pogledati u kinima diljem zemlje i dugometražni igrani film Lada Kamenski redateljice Sare Hribar i redatelja Marka Šantića.

"Veseli nas što će brojni ljubitelji filma u Japanu moći uživati u hrvatskim naslovima koji će se prikazati u sklopu festivala u organizaciji Japansko-hrvatskog društva. Hrvatska se nalazi na razmeđi različitih kultura i religija te ima bogatu i izazovnu povijest. Osim toga, Hrvatska je svjetski poznato turističko odredište sa svojim prirodnim ljepotama, kulturnom baštinom i vrsnim sportašima. Iz svega toga inspiraciju crpe i hrvatski filmaši. Stoga mi na kraju ove izazovne 2021. ne preostaje ništa drugo nego pozvati sve da se pridruže ovom festivalu i uživaju u nekim od najboljih hrvatskih kinematografskih ostvarenja", izjavio je tim povodom Dražen Hrastić, hrvatski veleposlanik u Japanu.

"Cilj Japansko-hrvatskog društva je izgraditi dublju vezu između Hrvatske i Japana kroz kulturu, umjetnost, sport, tehnologiju i trgovinu. Ovom prilikom fokus je na jačanju naše kulturne veze i to kroz četiri sjajna hrvatska filma. Budući da svaki od njih odražava pozadinu određenog vremena i različite kulturne elemente, nadam se da će japanska javnost ovim putem saznati više o Hrvatskoj i zainteresirati se za nju kroz filmske naslove snimljene u Hrvatskoj. Naša inspiracija za organizaciju ovog festivala je vjera da će međusobno razumijevanje rezultirati bilateralnom razmjenom obiju zemalja i doprinijeti daljnjem razvoju naših odnosa", dodao je na kraju Edouard Katayama Tripković iz Japansko-hrvatskog društva. 

Sve ostale detalje potražite na službenim stranicama projekta

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.