Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi nagrađeni na Filmskom festivalu Herceg Novi

Glavna nagrada 35. Filmskog festivala Herceg Novi, Velika zlatna mimoza pripala je filmu Stric Davida Kapca i Andrije Mardešića. Nagradu za najbolju režiju osvojila je Sonja Tarokić za film Zbornica, a za uloge u istom filmu nagradu za najbolju glumicu dijele Marina Redžepović i Nives Ivanković. Nagradu za najbolju mušku ulogu osvojio je Predrag Miki Manojlović za ulogu u filmu Stric

Osim toga, Stric je osvojio i posebno priznanje, plaketu Zoran Živković. 

Grand prix 35. Filmskog festivala Herceg Novi pripao je Stricu "zbog podsjetnika da svaka nacija ima svog oca, ali i strica", obrazložio je žiri. Za ulogu u istom filmu, nagrada za najboljeg glumca pripala je Predragu Miki Manojloviću, s komentarom žirija: "Toliko puta smo ga videli u ulozi potlačenog, red je da se i on opusti u ulozi tlačitelja".

Zlatna mimoza za najbolju režiju pripala je Sonji Tarokić za film Zbornica, uz komentar žirija: "kad napustiš učionicu, često završiš u zbornici".

Zlatna mimoza za najbolju žensku ulogu otišla je u ruke, ravnopravno, Marini Redžepović za ulogu Ane Marije i Nives Ivanković za ulogu ravnateljice Vedrane u filmu Zbornica, jer "za tango je potrebno dvoje, a za ulogu je potrebna partnerica".

Posebno priznanje žirija 35. Filmskog Festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala otišlo je u ruke redatelju Ivanu Bakraču za film Poslije zime, koji je "generacijski vapaj za slobodom". Film nastaje u hrvatskoj manjinskoj koprodukciji (koproducent je Damir Terešak, Maxima Film). 

Nagrada žirija Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana – FEDEORA pripala je filmu Jahači Dominika Menceja, za autentičan i potentan način na koji kanalizira regionalnu realnost. Kako stoji u obrazloženju: "Priču ‘Jahača’ osobno mogu doživjeti na svim kontinentima, bez bilo kakvog poznavanja konteksta društvene realnosti regije, što je vrlo važno za naš internacionalni žiri kritičara". Film nastaje u koprodukciji Slovenije, Hrvatske, Srbije, Italije i Bosne i Hercegovine, a hrvatski koproducent je Danijel Pek (Antitalent). 

Festival je ove godine je dodijelio i nagrade za životno djelo redatelju Želimiru Žilniku, direktoru fotografije Bojanu Bazeliju i glumici Vesni Pećanac, a one su uručene na otvaranju Festivala.

Cjeloviti popis nagrađenih naslova pronađite na ovoj poveznici

Festival je tijekom proteklih sedam dana u Herceg Novom okupio filmaše iz cijeloga svijeta i brojne ljubitelje sedme umjetnosti. Publika je imala priliku uživati u filmovima pet festivalskih programa, na lokacijama na otvorenom. Više o festivalu pronađite na službenoj stranici

Naslovne fotografije: scene iz filmova Stric; Zbornica; Poslije zime; Jahači

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.