Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi nagrađeni na Alternative Film/Video festivalu u Beogradu

Ovogodišnje, 40. izdanje festivala Alternative Film/Video koje su u Beogradu odvijalo od od 7. do 11. prosinca, završilo je proglašenjem najboljih filmova (tkz Lista značajnih ostvarenja), među kojima su i tri naslova iz Hrvatske. 

"Listu značajnih ostvarenja" odabrao je tročlani žiri u sastavu Tomaso Aramini, Borjana Gaković i Vladislav Knežević. Od sedam najboljih festivalskih naslova, tri su hrvatskih autora:

Ostali nagrađeni filmovi su: Kada dođe kraj sveta, voljet ću te Glorije Gamer iz Austrije, Kuća koju nikada nije posjedovao Debjita Bagchija iz Indije, XX Vasje Lebariča i Julija Zornika iz Slovenije te Debeli utorak Aleksandrije Ajduković

Odabrani filmovi, kako je istaknuo žiri, odražavaju brojne forme i sadržaje u suvremenoj eksperimentalnoj filmskoj praksi koji mogu izazvati teorijsku debatu o estetici, tehnikama, temama i postupcima koji otvaraju nove pravce u ovoj sferi.

"Ovi su filmovi dotakli žiri i emocionalno i konceptualno, utječući na naša osjetila na visceralnom nivou, potičući razmišljanja i ideje. Različiti u produkcijskim razmjerima, od vrhunske drame do niskobudžetnih digitalno generiranih animacija, ovi filmovi su dali originalan doprinos strukturalističkom stvaranju filmova, nelinearnom narativu, esejističkom dokumentarcu, apstraktnoj animaciji, suvremenoj vizualnoj umjetnosti i pripovijedanju iz videoigara, često kombinirajući ove metode", rekao je žiri festivala.

"Žiri je posebno istakao i dugogodišnji trud Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) da se eksperimentalnim filmovima osiguraju sredstva i podrška, što je dalo vidljive rezultate u kvalitetu, u kontekstu natjecateljske selekcije. HAVC-ov model je stvorio solidnu infrastrukturu za (mlađe) filmske stvaratelje da razviju umjetničke izraze bez ograničenja komercijalne kinematografije vođene profitom. Taj model postavlja mjerilo i primjer za druge zemlje," naveo je žiri.

Alternative Film/Video najstariji je festival u regiji posvećen avangardnom i eksperimentalnom filmu, a ove godine slavi četrdeset godina od svog prvog izdanja.  Poznat je po svom intimnom karakteru, gdje autori, umjetnici, kritičari, kustosi, arhivisti, filmofili i ljubitelji avangarde raspravljaju, druže se i gledaju filmove. Cilj festivala je bilježiti i teorijski definirati pokrete, promovirati konstruktivne vrijednosti i podržati nove kreativne mogućnosti u vizualnim medijima.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.