Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi nagrađeni na 14. Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije – LIFFE

Tri hrvatska filma te jedna manjinska koprodukcija osvojila su nagrade i priznanja na 14. izdanju Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije LIFFE koji se u Leskovcu odvijao od 16. do 21. rujna. 

Žiri LIFFE-a dodjeljuje nagradu "Živojin Žika Pavlović" naslovima iz Natjecateljskog programa, u sklopu kojeg je ove godine prikazano 11 filmova. Druga nagrada "Živojin Žika Pavlović" pripala je Danilu Šerbedžiji za film Tereza37, a treća Antoneti Alamat Kusijanović za Murinu. Posebno priznanje žirija dobio je Srđan Dragojević za film Nebesa, koji nastaje u manjinskoj hrvatskoj koprodukciji manjinska (hrvatska koproducentica je Darija Kulenović Gudan, Studio dim). 

Grand Prix festivala dobio je srpski film Oaza redatelja Ivana Ikića

Dobitnica nagrade "LIFFE" za najbolju žensku ulogu je Lana Barić za naslovnu ulogu u filmu Tereza37 Danila Šerbedžije.

Uz to, žiri sekcije "Divlji film" nagradu za najbolju režiju dao je Daliboru Mataniću za film Zora

"Ovo ostvarenje na najbolji način svojom originalnošću i autentičnošću filmskog jezika i vizualnom estetikom predstavlja upravo ono što smo tražili u ovoj selekciji", stoji u objašnjenju žirija. 

Popis svih nagrađenih naslova možete pronaći na službenoj stranici festivala LIFFE.

Internacionalni festival filmske režije je pokrenut 2008. godine u cilju promocije filmskih ostvarenja i autora iz Srbije i regije. Na festivalu se već više od desetljeća predstavljaju najvrjednija ostvarenja iz regije i do sada je prikazano više od 250 filmova pred oko 80 000 gledatelja. Uz to, LIFFE je imao veliki broj svjetskih i europskih premijera u Srbiji, a na festival su dolazili kultni autori bivše jugoslovenske kinematografije. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.