Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi nagrađeni na 13. Beldocsu  

Svečanom dodjelom nagrada u četvrtak, 10. rujna, zatvoreno je 13. izdanje Beldocs festivala, koji se od 3. rujna održavao na osam lokacija u Beogradu te online. Najboljim kratkometražnim filmom proglašen je Bijeli Božić Josipa Lukića, a najbolji film u konkurenciji srpskih naslova je hrvatska manjinska koprodukcija Govori da te vidim Marije Stojnić. Osim toga, dokumentarno-animirani film u razvoju Funk Yu Franka Dujmića osvojio je posebno priznanje žirija industrijskog programa Beldocs in Progress. 

"Za njegov topao i osobni pristup uznemirujućem vremenu i kontekstu u kojem živimo. Za otvorenost i iskrenost kako audiovizualne forme i jezika koji koristi redatelj, tako i njegovih odnosa s ljudima s kojima se susreće, žiri kratkog natjecateljskog programa 13. Beldocsa jednoglasno dodjeljuje nagradu za najbolji kratkometražni film festivala filmu 'Bijeli Božić' redatelja Josipa Lukića," obrazložio je žiri u sastavu Kumjana Novakova, Ivan Salatić i Goran Dević.

Redatelj Josip Lukić izrazio je radost što je žiri prepoznao 'iskrenu emociju' i sam pristup filmu. 

"Oduvijek sam htio napraviti nekakav 'antifilm' bez zadanih narativnih formi, samo na nekakav unutarnji osjećaj, film u kojem će se pričati o dnevno-političkim banalnostima, ali i nekim mojim društvenim fiksacijama tako da me ovo ugodno iznenadilo. Jako mi je drago za ovu nagradu na Beldocsu jer je veliki poticaj za daljnje eksperimentiranje u filmskom stvaralaštvu," rekao je Lukić.

Hrvatska manjinska koprodukcija, dugometražni dokumentarni film Govori da te vidim Marije Stojnić (hrvatski koproducenti su Vanja Jambrović i Tibor Keser, Restart) proglašen je najboljim u srpskom natjecateljskom programu. Povodom nagrade, redateljica se zahvalila festivalu, žiriju i publici, i svima koji su u ovaj film vjerovali i podržali ga. "Ovo je veliko priznanje, ne samo za naš cijeli autorski tim koji je ovaj film stvarao, već i za stvaralaštvo Radio Beograda i svih autora čija su se djela našla u filmu", zaključila je autorica.

Osim toga, dokumentarno-animirani film u razvoju Funk Yu redatelja Franka Dujmića i producentice Tamare Babun, koji nastaje u produkciji kuće Wolfgang & Dolly, te u koprodukciji kuća Astral Film i Nana 143, osvojio je posebno priznanje žirija programa usavršavanja Beldocs in Progress. 

Na ovogodišnjem Beldocsu, u programu Posebne projekcije, još se prikazao i hrvatski srednjometražni dokumentarni film Doktorice, pem v' grobeka Nikoline Barić

Nakon dodjele, premijerno je prikazan film iČovjek (iHuman) norveške redateljice Tonje Hessen Schei, koji je zatvorio ovogodišnje festivalsko izdanje.

Više detalja o festivalu pronađite na službenoj stranici

Naslovne fotografije: scene iz filmova Bijeli Božić, Govori da te vidim; Funk Yu

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.