Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi na Međunarodnom filmskom festivalu u Transilvaniji

16. izdanje TIFF-a, Međunarodnog filmskog festivala u Transilvaniji, počinje 2. lipnja i traje do 11. lipnja. U nenatjecateljskim programima prikazat će se dva hrvatska dugometražna igrana filma, Ministarstvo ljubavi Pave Marinkovića i Goran Nevija Marasovića. U slovenski fokus program uvrštene su dvije hrvatske dugometražne manjinske koprodukcije, igrano dokumentarni film Houston, imamo problem! Žige Virca i Inferno, igrani film Vinka Möderndorfera. 

Program Supernova predstavlja filmove koji su na drugim festivalima bili zamijećeni i postigli uspjehe. U njega je tako uključeno Ministarstvo ljubavi, dugometražni igrani film Pave Marinkovića. Film je do sada prikazan na festivalima u Montrealu, Chicagu, Arrasu, Minneapolisu i Innsbrucku, a na Mostar film festivalu Stjepan Perić i Dijana Vidušin nagrađeni su za svoj glumačka ostvarenja. 

Dugometražno igrano ostvarenje Nevija Marasovića, Goran, prikazat će se u programu Usual suspects. To je program koji prikazuje nove filmove redatelja koji već sudjelovali na festivalu u Cluju-Napoci. Prvi film s kojim je Nevio Marasović gostovao u Rumunjskoj bio je Vis-A-Vis

Ovogodišnje izdanje festivala donosi i fokus program slovenskog filma. Slovensku kinematografiju predstavit će dva filma koja su nastala u manjinskoj hrvatskoj koprodukciji, dugometražni igrano–dokumentarni film Žige Virca Houston, imamo problem!, koji je koproducirao hrvatski Nukleus film i dugometražni igrani film Inferno redatelja Vinka Möderndorfera, koji je nastao u koprodukciji hrvatske Kinorame. 

Međunarodni filmski festival u Transilvaniji najveći je festival igranog filma u Rumunjskoj. Održava se u gradu Cluju-Napoci, a cilj mu je promocija kinematografije kroz promoviranje novih inovativnih filmova koji su originalni i suvereni u izrazu i koji koriste neobične oblike filmskog jezika ili se usredotočuju na mladenačke trendove. Više o festivalu možete saznati na njihovoj službenoj stranici.

Naslovne fotografije: kadrovi iz filma Ministarstvo ljubavi i Goran

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.