Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Ottawi

Tri hrvatska kratkometražna animirana filma prikazuju se u natjecateljskim programima 43. izdanja Međunarodnog festivala animiranog filma u Ottawi koje se u potpunosti odvija online, od 22. rujna do 3. listopada. Osim toga, za nagradu se natječe i festivalska špica Animafest Zagreba 2020., a jedan hrvatski naslov nalazi se i u programu namijenjenom najboljim filmovima prošlogodišnjeg izdanja festivala u Ottawi. 

Sve te senzacije u mom trbuhu autora Marka Dješke natječe se za najbolji narativni kratkometražni naslov 43. Međunarodnog festivala animiranog filma u Ottawi. Film se nedavno prikazivao u službenom natjecanju prestižnog festivala u Annecyju te festivala ShortFest u kalifornijskom Palm Springsu. 

Svoju je svjetsku premijeru imao na prošlogodišnjem Međunarodnom festivalu animiranog filma Anibar, na kojem je osvojio i nagradu za najbolji film u konkurenciji filmova iz regije, a na Animafestu Zagreb iste je godine nagrađen posebnim priznanjem. 

Sve te senzacije u mom trbuhu nastao je u produkciji Adriatic Animationa (producent je Draško Ivezić) i koprodukciji s portugalskim BAP animation studijem, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Portugalskog instituta za film i audiovizualne umjetnosti (ICA). 

U sklopu natjecanja nenarativnog animiranog filma festivala u Ottawi prikazuje se eksperimentalni rad Marka Tadića, Događaji za zaboraviti. Film je prošle godine osvojio posebno priznanje na slovenskoj Animateci, a publici se premijerno predstavio na zagrebačkom 25 FPS festivalu. Film nastaje u produkciji Kreativnog sindikata te koprodukciji Zagreb filma. Producent je Igor Grubić, a koproducent Vinko Brešan. Događaji za zaboraviti nastali su uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra. 

U konkurenciji studentskog animiranog filma online izdanja festivala u Ottawi nalazi se Kula Sunčane Brkulj. Kao i Sve te senzacije u mom trbuhu Marka Dješke, i Kula se prikazala na ovogodišnjem Annecyju. To je bio drugi film Sunčane Brkulj zaredom koji se prikazao na tom prestižnom francuskom festivalu. Brkulj je Kulu napravila uz pomoć mentora Daniela Šuljića.

Uz to, u natjecateljski program za namjenske filmove uvršten je i najavni spot za 30. Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb kojeg potpisuje japanska umjetnica Yoriko Mizushiri. Spomenuti najavni spot također se prikazivao u Annecyju u lipnju ove godine. 

Osim toga, Cockpera Kate Gugić uvrštena je u poseban program "Najbolje od Ottawe 2020." u sklopu kojeg se gledatelji mogu prisjetiti najboljih naslova iz prošlogodišnjeg izdanja festivala, koje je također održano online

Međunarodni festival animiranog filma u Ottawi jedan je od najznačajnijih svjetskih festivala animacije, posvećen "najprovokativnijim, najzabavnijim i najinspirativnijim animiranim filmovima svijeta". Za prikazivanje na festivalu ove godine prijavilo se 2528 filmova iz 104 zemalja, a 107 ih je izabrano za natjecateljske programe. 

Više o festivalu pronađite na službenoj stranici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.