Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Bucheonu 

Na 22. izdanju Međunarodnog festivala animiranog filma, koji se u korejskom Bucheonu održava od 23. do 27. listopada, prikazuju se tri hrvatska naslova. Riječ je o dugometražnom filmu Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa Dalibora Barića, te o kratkometražnim Arka Natka Stipaničeva i Pustolovine Glorije Scott – Umorstvo u katedrali Matije Pisačića i Tvrtka Rašpolića.    

Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa prikazuje se u sklopu natjecateljskog programa dugometražnih filmova, uz još sedam naslova iz Francuske, Japana, Norveške i Južne Koreje. 

Dalibor Barić film je animirao, režirao i montirao te za njega napisao scenarij i skladao glazbu, a producirao ga je Ivan Katić (Kaos). Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa premijerno je prikazan početkom ove godine, u natjecanju dugometražnog filma Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju. 

U natjecanju kratkometražnih filmova nalaze se dva hrvatska naslova: Arka Natka StipaničevaPustolovine Glorije Scott – Umorstvo u katedrali Matije Pisačića i Tvrtka Rašpolića

Arka Natka Stipaničeva također je prikazana na ovogodišnjem izdanju prestižnog Annecyja, a hrvatsku premijeru imala je na Festivalu mediteranskog filma Split, gdje je proglašena najboljim domaćim filmom u programu Ješke, dok je Natko Stipaničev nagrađen za najbolji scenarij. Film nastao u produkciji Kreativnog sindikata (Igor Grubić) je od premijere prikazan i nagrađivan na mnogim svjetskim festivalima, uključujući i CinEast, CINÉMED, Anibar te Animafest Zagreb.

Film Pustolovine Glorije Scott – Umorstvo u katedrali redatelja i montažera Matije Pisačića i Tvrtka Rašpolića međunarodnu premijeru imao je u natjecateljskom programu ovogodišnjeg Annecyja, a nastao je po priči autorice Mime Simić, koja ujedno potpisuje i scenarij, s Jasnom Žmak i Matijom Pisačićem. Film je producirala Dijana Mlađenović (Kinematograf), koproducirao ga je Darko Lungulov (Papa Films iz Srbije).

Svi navedeni filmovi nastali su uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Međunarodni festival animiranog filma u Bucheonu je najstariji i najveći festival animacije u Južnoj Koreji, a ovogodišnje izdanje 'broji' čak 136 naslova u šest natjecateljskih sekcija (dugometražni, kratkometražni, studentski, TV i naručeni radovi, nacionalni kratkometražni i VR). O najboljim filmovima odlučuje međunarodni žiri, a pobjednički naslovi kvalificirani su za nominaciju za nagradu Oscar u kategoriji animiranog filma. 

Festival se održava od 23. do 27. listopada, uz poštivanje epidemioloških mjera, a više detalja možete pronaći na službenoj stranici

Naslovne fotografije: scene iz filmova Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa, Arka, Pustolovine Glorije Scott – Umorstvo u katedrali

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.